Kahramanmaraş ili Neuroptera (Planıpennıa) faunası üzerine araştırmalar
Faunistic investigations on Neuroptera (Planipennia) order in Kahramanmaraş province
  1. Tez No: 325744
  2. Yazar: HAKAN BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ BAHADIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Neuroptera, Kahramanmaraş, Fauna, Taksonomi, Yeni kayıt, Biyoçeşitlilik, Shannon-Wiener, Simpson, Chao1-2, Jack1-2, Neuroptera, Kahramanmaraş, Fauna, Taxonomy, New record, Biodiversity, Shannon-Wiener, Simpson, Chao1-2, Jack1-2
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Kahramanmaraş ili Neuroptera (Planipennia) takımı faunasını belirlemek amacıyla 2009-2012 yılları Mart-Ekim aylarında arazi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kahramanmaraş il merkeze bağlı çeşitli beldelerden ve merkeze bağlı ilçelerden de atrap, ışık tuzağı ve japon şemsiyesinden yararlanarak Neuroptera takımına ait ergin bireyler toplanmış, erkek ve dişilerinin genital segmentlerinin şekilleri çizilmiştir ve taksonomik karakterleri incelenerek literatürle karşılaştırılmıştır.Ayrıca türlerin sinonimleri, diyagnostik karakterleri, toplandığı lokalitelerin coğrafik yapısı, konukçu bitkileri, vd. özellikleri belirlenmiştir.Çalışma sonucunda 10 familya ve 30 cinse ait toplam 52 tür tespit edilmiştir. Türlerin taksonlara olan dağılımı ise: Coniopterygidae familyası, 4 cins ve 5 tür, Nemopteridae familyası, 1 cins ve 1 tür, Ascalaphidae familyası, 1 cins ve 2 tür, Myrmeleontidae familyası, 9 cins ve 12 tür, Mantispidae familyası 1 cins, 2 tür, Osmylidae familyası, 1 cins ve 1 tür, Dilaridae familyası, 1 cins ve 1 tür, Hemerobiidae familyası, 3 cins ve 7 tür, Berothidae familyası, 1 cins ve 1 tür, Chrysopidae familyası ise 9 cins ve 20 tür şeklindedir.Tespit edilen taksonlardan Chrysopidae familyasına mensup Chrysopa viridana Schneider, 1845, Ch. carnea (Stephens, 1836), Chrysotropia ciliata (Wesmael, 1841), Italochrysa italica (Rossi, 1790), Dichochrysa prasina (Burmeister, 1839), Chrysopa septempunctata Wesmael 1841; Nemopteridae familyasına bağlı Nemoptera sinuata Olivier, 1811; Hemerobiidae familyasından Wesmaelius (Kimminsia) subnebulosus (Stephens, 1836); Berothidae familyasından Isoscelipteron fulvum Costa, 1863, türleri Kahramanmaraş ili için ikinci kez kayıt edilmiştir. Diğer tüm türler (43) ise Kahramanmaraş için yeni kayıt durumundadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Neuroptera (Planipennia) fauna of Kahramanmaraş Province has been investigated in 3 years 2009-2012 in their active period from March to October during the years. The samples were collected from diffferent altitudes and climatic conditions and from localities of different vegetation, conducted in Kahramanmaraş, towns and villages belonging to Kahramanmaraş by using light traps, hand-net and Japanese traps. Genitals of male and female of species were illustrated. Taxonomic characteristics of all the species determined were examined and compared with literature.Also, synonyms, diagnostic features, the ecological and geographical features of localities, host plants, distributions and other informations of all species were determined.As a consequence 30 genera and 52 species belonging to 10 families were determined. The distribution of the species to the families as fallows: Coniopterygidae family, 4 genera and 5 species, Nemopteridae family, 1 genus and 1 species, Ascalaphidae family, 2 genera and 4 species, Myrmeleontidae family, 9 genera and 12 species, Mantispidae family, 1 genus and 2 species, Osmylidae family, 1 genus and 1 species, Dilaridae family, 1 genus and 1 species, Hemerobiidae family, 3 genera and 7 species, Berothidae family, 1 genus and 1 species, Chrysopidae family, 9 genera and 20 species.Chrysopa viridana Schneider, 1845, Ch. carnea (Stephens, 1836), Chrysotropia ciliata (Wesmael, 1841), Italochrysa italica (Rossi, 1790), Dichochrysa prasina (Burmeister, 1839), Chrysopa septempunctata Wesmael 1841 belongs to Chrysopidae family; Nemoptera sinuata Olivier, 1811, belongs to Chrysopidae family; Wesmaelius (Kimminsia) subnebulosus (Stephens, 1836) belongs to Hemerobiidae family; Isoscelipteron fulvum Costa, 1863, belongs to Berothidae family were determined as second record; other all the species are new record for Kahramanmaraş Province.