Gerçekçi matematik eğitiminin oran orantı konusunun öğretimi ve orantısal akıl yürütme becerilerinin geliştirilmesine etkisi
The effect of realistic mathematics education on teaching the subject of ratio and proportion and development of proportional reasoning skills
- Tez No: 325796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi matematik eğitimi, oran orantı, orantısal akıl yürütme, Realistic mathematics education, ratio and proportion, proportional reasoning
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Gerçekçi matematik eğitimi Hollanda?da Freudenthal Enstitüsü tarafından matematik eğitimi üzerine olu?turulmu? yeni bir yakla?ımdır. Bu yakla?ımın genel olarak amacı, günlük hayatta sıkça görülen problem durumlarını matematik eğitiminde kullanarak öğrencilerin konuya daha iyi adapte olmalarını sağlamaktır.Bu çalı?manın amacı GME ve geleneksel yakla?ımına göre verilen eğitimin ?7. sınıflarda oran orantının öğretimi ve orantısal akıl yürütmenin geli?tirilmesi? konuları üzerinde öğrencilerin akademik ba?arı üzerinde anlamlı fark yaratır mı sorusuna cevap bulmaktır. Ara?tırmanın çalı?ma grubu, Sivas ili merkezinde Kadı Burhanettin ?lköğretim Okulu?nda okuyan 25 deney, 24 kontrol grubu olmak üzere toplam 49 yedinci sınıf öğrencisinden olu?maktadır. Öncelikle deney ve kontrol gruplarının genel matematik ba?arıları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını ölçmek için bu iki gruba 6. sınıf konularını içeren denklik testi yapılmı?tır. Denklik testinin ardından kontrol ve deney gruplarına ?oran orantının öğretimi ve orantısal akıl yürütme becerilerinin geli?tirilmesi? konulu 15 soruluk ön-test uygulanmı?tır. Daha sonra aynı test, uygulama ve etkinliklerden sonra son-test olarak tekrar uygulanmı?tır. Deney grubu öğrencilerinin bazılarına GME yakla?mına yönelik görü?lerini tespit etmek amacıyla yarı yapılandırılmı? görü?me uygulanmı?tır.Ön ve son testlerden elde edilen verilerin analizi 0,05 anlamlılık düzeyinde bağımsız t-testi ve e?le?tirilmi? t-testi ile gerçekle?tirilirken, yarı yapılandırılmı? görü?melerden elde verilerin analizi ise verilen yanıtların içerik analizi ile çözümlenerek her bir soruya verilen yanıtların frekans tablosu olu?turulmasıyla gerçekle?tirilmi?tir.Sonuçlara göre GME yakla?ımı ile düzenlenen öğrenme etkinliklerinin, geleneksel yakla?ıma göre düzenlenen öğrenme etkinliklerine göre öğrenci akademik ba?arısında daha etkili olduğu görülmü?tür.
Özet (Çeviri)
Realistic mathematics education is a new approach formed on mathematics education by Freudenthal Institute in Holland. General purpose of this approach is to make students adapt more to the subject through using frequent troublesome situations in maths education.The aim of this study is to find an answer to the question of whether the education given according to GME and traditional approach; ?teaching the subject of ratio and proportion and development of proportional reasoning in 7th grade? makes a significant difference on academic success of students. Sampling of the study includes 49 7th grade students, 25 of whom are experiment, and 24 of whom are control group in Kadı Burhanettin Primary School in Sivas. Initially, an equivalence test, which includes the subjects of 6th grade, was carried out on students to determine whether there is a significant difference between experiment and control groups. After the equivalence test, a pre-test, including 15 questions, about ?teaching the subject of ratio and proportion and development of proportional reasoning? was applied to both groups. After the application and activities, the same test was applied again to the same groups as end-test. A semi ? constructed interview was applied to some of experiment group students to determine their views about GME approach.The data obtained from pre and end tests was calculated with independent t-test and matched t-test with a 0,05 significance level whereas analysis of data obtained from semi-constructed interviews was done through analyzing the classified content analysis of answers given with a frequency table of answers given to each question.According to results, it was found out that learning activities organized with GME approach were more effective in academic success of the students than learning activities with traditional approach.