3B open simülatör ortamında ARCS motivasyon modeline göre tasarım yapan öğretim tasarımcısı adaylarının görüş ve deneyimleri: Bir durum çalışması
The views and experiences of instructional designer candidates designing according to ARCS motivational model in 3D open sim: a case study
- Tez No: 325810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 3B Open Simülatör (Open Sim), Öğretim tasarımı, ARCS Motivasyon Modeli, Materyal tasarımı, 3B Open Sim, Instructional desing, ARCS Motivational Model, Material Desing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu ara?tırmanın amacı 3B (üç boyutlu) Open Sim (Open Simülatör) platformunda ARCS (Attention-Relevance-Confidence-Satisfaction) Motivasyon Modeline göre tasarım materyalleri geli?tiren öğretim tasarımcısı adaylarının görü? ve deneyimlerini incelemektir. Nitel ara?tırma yöntemlerinin kullanıldığı bu ara?tırmada; çalı?ma grubu olarak Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde öğrenim gören 42 öğretim tasarımcısı adayı yer almı?tır. Öğretim tasarımcısı adayları 7 ayrı çalı?ma grubuna ayrılmı?tır. Ara?tırmaya ?Proje Geli?tirme? dersi kapsamında TÜB?TAK, KOSGEB, SODES, SAN-TEZ, ERASMUS, GRUNDTV?G ve KUDAKA gibi projeler konu edinilmi? ve bu projelerin tanıtımı 3B Open Sim platformu kullanılarak geli?tirilmeye çalı?ılmı?tır. Öğretim tasarımcısı adayları bir dönem boyunca 3B Open Sim ortamında ARCS Motivasyon Modelinin boyutlarını dikkate alarak 3B nesneler tasarlamı?lardır. Ara?tırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmı? görü?me rehberi, 3B Open Sim tasarım görüntüleri ve ileti?im ortamı olarak kullanılan Facebook kayıtları kullanılmı?tır. Öğretim tasarımcısı adaylarıyla yapılan odak grup görü?meleri ses kayıt cihazı ve kamera ile kaydedilmi?tir. Görü?me verilerinin transkript edilmesinden sonra içerik analizi yöntemi ile veriler analiz edilmi?tir. Son olarak veriler, kategorize edilmi? ve frekanslarıyla birlikte yapılandırılarak özet tablolarla görsel hale getirilmi?tir. Ara?tırmadan elde edilen bulgulara göre öğretim tasarımcısı adayları; ARCS Modelinin ?Dikkat? ve ??lgi? basamağına yönelik tasarımlara yeterince yer verdikleri görülmü?tür. Ancak ?Güven? ve ?Doyum? basamaklarına yönelik ortamları tasarlamada yetersiz kaldıkları görülmü?tür. Çalı?madan elde edilen sonuçlara göre öğretim tasarımcısı adayları ARCS Motivasyon Modelini uygulama sürecinde; özellikle etkile?ime dayalı, görsel ve çoklu ortam eklentileri açısından zengin, merak duygusunu artıran ve kullanıcıların ortama ili?kin olumlu duygular geli?tirmesine yönelik 3B tasarım materyallerine yeterince yer verdikleri görülmü?tür. Ancak ortamda yer alan kullanıcalara ödül ve geri bildirim sağlayan 3B nesneleri yeterince tasarlayamadıkları görülmü?tür. Ayrıca tasarım sürecinde öğretim tasarımcısı adayları Open Sim yazılımıyla ilgili yeterince Türkçe kaynak bulamadığı, teknik ve donanımsal açıdan çe?itli sorunlarla kar?ıla?tıklarını belirtmi?lerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to analyze the views and experiences of candidates of instructional system design developing materials through ARCS (Attention-Relevance-Confidence-Satisfaction) Motivational Model in 3D (three dimensional) Open Sim platform. The work group of the study in which qualitative research methods were used was formed of 42 candidates of instructional system design who are educated in the department of Computer and Instructional Sciences Technologies, Kazım Karabekir Educational Faculty of Atatürk University. The candidates of instructional system design were divided into seven groups. Projects such as TÜB?TAK, KOSGEB, SODES, SAN-TEZ, ERASMUS, GRUNDTVIG and KUDAKA were entreated into the study as part of ?Project Development? course and the presentations of all these projects were tried to be developed by using 3D Open Sim platform. Candidates of instructional system design had designed 3D objects according to ARCS Motivational Model in 3D Open Sim platform through a school term. Semi-structured interview guide, Facebook records used as a communication platform and 3D Open Sim design views were used as data collection tools in the study. The focus-group-discussions with candidates of instructional system design were recorded with camera and audio recorder. After transcriptasing the data of th interview, the data was analyzed with content analysis method. Lastly, the data was categorized and visualised with spreadsheets by structuring with their frequencies. According to evidence obtained from the study, it is seen that the candidates of instructional system design gave enough place to the designs intended to ARCS Model?s ?Attention? and ?Relevance? units. However, it is seen that they fall behind in designing platforms intended to ?Confidence? and ?Satisfaction? units. According to study results, in the process of application of ARCS Motivational Model it is seen that candidates of instructional system design gave enough place to 3D design models helping users develop positive feelings about the environment, increasing sense of wonder, rich of multimedia add-ons and based particularly on interaction. But, it is seen that the users in the environment cannot design 3D objects which provide feedback and reward adequately. Besides, candidates of instructional system design stated that they could not find adequate Turkish source about Open Sim software and they were confronted with many technical and hardware problems.