Opensimulator ile 3B sanal kampüs, sanal sınıf tasarımı ve uygulanması
Designing and implementation of 3D virtual campus and virtual class using opensimulator
  1. Tez No: 381077
  2. Yazar: ADİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Kampüs, Sanal Dünya, Sanal Sınıf, Open Simulator, SecondLife, Sanal Sınıf Tasarımı, Sanal Dünya Tasarımı, Virtual Campus, Virtual World, Virtual Class, Open Simulator, Second Life, Virtual Class Design, Virtual World Design
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı Üç Boyutlu (3B) Open Simülatör (OpenSim) platformunda sanal kampüs, sanal sınıf tasarımı yapmak ve bu ortamda işlenen uzaktan eğitim dersine yönelik öğrencilerin görüşlerini almaktır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi işe koşularak yürütülen bu çalışmada tasarım tabanlı araştırma adımları dikkate alınmıştır. Çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Uzaktan Eğitim Programında öğrenim görmekte olan 11 karma uzaktan eğitim öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada sanal kampüs oluşturmak için 3B OpenSim ortamı kullanılmıştır. Araştırmanın tasarım aşaması 8 hafta sürmüştür. Uygulama aşaması ise OpenSim ortamında öğrencilerle yürütülen dersler 12 hafta sürmüştür. Uygulama süresince gözlem yapılmış ve dersler videoya çekilerek doküman olarak kaydedilmiştir. Uygulama sürecinin ardından, katılımcılar ile odak grup görüşmesi ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş ve öğrencilerin kullandıkları sanal kampüs hakkındaki görüşleri alınmıştır. Görüşme kayıtları çözümlendikten sonra içerik analizi yöntemi ile veriler analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin sanal ortamda ders işlemelerinin derse olan ilgilerini artırdığı ve kendilerini sanal ortamda gerçek sınıf ortamındaymış gibi hissettikleri görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin çoğunluğu sanal kampüs ile işlenen bu dersin diğer derslerde de uygulanmasını önermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to design a virtual campus and virtual class in 3D OpenSim platform and examine distance-learning students experiences about lesson taught in this virtual class. Case study method of qualitative research methods used in this study and design-based research steps are taken into account. Study was carried out with 11 blended distance education students studying in Karadeniz Technical University Fatih Faculty of Education Computer Education and Instructional Technology Distance Education Program. For designing virtual campus, 3D OpenSim environment is used. Designing phase of the study lasted 8 weeks. On implementation phase in OpenSim environment lessons with students took 12 weeks. While implementation phase observations made and lessons taped as videos, observations and videos analyzed as documents. After implementation process, a focus group of students selected and using semi-structured interview students' opinions about virtual campus has taken. After transcription of interview form records, data analyzed by content analysis method. According to the findings obtained from study, students' interests in lesson increased while lesson taught in virtual campus and students felt like they were in real classroom while in virtual world. In addition, the majority of students in this study suggested that virtual world could applied to other lessons.