Özel sağlık kurumlarında itibar yönetimi ve bir uygulama örneği
Reputation management in private health institutions and the case of an application
  1. Tez No: 325835
  2. Yazar: ÖZGÜR SELVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK SOLMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Relations, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İtibar, İtibar Yönetimi, Sağlık Kurumlarında İtibar Yönetimi, Reputation, Reputation Management, Reputation Management in Health Institutions
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Kurumlar değişen ve gelişen pazar koşullarında sürekli olarak kendilerini rakiplerinden farklılaştıracak birtakım çabalar içerisine girerler. Rakiplerine oranla hedef kitlelerine daha özgün ve farklı bir tarz ile hitap edebilen kuruluşlar geleceğe daha güvenle bakabilir ve daha emin adımlarla yollarına devam edebilirler. Bunun için kurumların mevcut durumlarının farkında olması ve hedeflerini ulaşılabilir hedefler arasından seçerek hedef kitlelerine stratejik iletişim yönetimi unsurları ile seslenmelidirler. Kurumların yukarıda değindiğimiz farklılaşma stratejileri ve hedeflerine ulaşma istekleri elbette profesyonel yönetimi gerekli kılar. İşte bu noktada devreye halkla ilişkiler uygulama alanlarından biri olan ve stratejik iletişim yönetimi unsurlarından birini teşkil eden itibar yönetimi girmektedir. Sağlam bir kurumsal kimlik beraberinde olumlu imajları, olumlu imajlar toplamı ise beraberinde güçlü bir kurumsal itibarı getirecektir.Bu çalışmanın temel amacı sağlık sektörü açısından henüz yeterince irdelenmemiş olduğunu düşündüğümüz itibar konusu ve bu konunun sağlık kurumları için ne denli önemli olduğunu vurgulamaktır. Bu çalışmanın diğer amacı hastaların sağlık kurumlarını tercih ederken itibarı önemli bir etken olarak görüp görmediklerinin saptanması ve itibarı oluşturan faktörlerden hangilerinin hastalar tarafından daha fazla önemsendiğinin tespit edilmesidir. Çalışmada itibar, itibar yönetimi ve sağlık kurumlarında itibar yönetimi ile ilgili literatür taraması yapılmıştır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümümde itibar ve itibar yönetimi kavramları ayrıntıları ile ele alınmış ve itibarı oluşturan unsurlar ortaya konulmuştur. İkinci bölümde sağlık kurumları, bu kurumların özellikleri ve bu kurumlarda itibarın ne şekilde yönetildiğine yönelik teorik bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise sağlık kurumlarında itibar yönetimi ile ilgili oluşturulan anket çalışmasına yer verilmiştir. Bu amaçla Şanlıurfa ilinde dört özel hastaneden hizmet alan hastalardan 926' sı ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Anketlerin analizinde Tek Yönlü ANOVA Testinden, Bağımsız Örneklem T Testinden, Mann Whitney-U ve Tek Örneklem T Testinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Institutions effort to differentiate themselves from their competitors according to constantly changing and evolving market conditions. If the organizations can behave to their target audience with a different style than their competitors they can look to the future with more confidence and can more confidently on their way. For this, institutions must be aware of the current status and they must select their targets from the attainable ones so they can behave to target audience with elements of strategic communication management. Of course differentiated strategies and achieved objectives of the institutions require professional management. At this point, reputation management which is one of the commissioning of public relations and strategic communications management component becomes a part of an activity. A strong corporate identity will bring positive images, the sum of positive images will bring a strong corporate reputation.The main purpose of this study is the inadequate attention of the reputation management in terms of the health sector and to emphasize the importance of this issue for health care institutions. Another purpose of this research is to determine if reputation is an important factor for patients when choosing a health institution and if so, which factor is more important? On this study a literature review has been done on reputation, reputation management and reputation management in health institutions .This study consists of three parts. In the first part of my study reputation and reputation management are handled with dignity and the details of the elements of reputation are put forward. In the second part health institutions, properties of these institutions and how these institutions' reputation has been presented are declared. In the third part, questionnaire study about reputation management in the health sector is described. For this purpose, questionnaries were conducted by 926 patients with face to face in four different private hospitals in Sanliurfa . One-Way ANOVA test, independent sample t test, Mann-Whitney-U and the single-sample t test were made in the analysis of quationnaries.