Divan-ı Muhasebat (1862-1908)
Divan-i Muhasebat (1862-1908)
  1. Tez No: 325836
  2. Yazar: SALİH KIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Divan-ı Muhasebat, Sayı?tay, Malî Denetim, Maliye, Ottoman Empire, Divan-ı Muhasebat, Court of Accounts, Financial Control, Finance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 395
Özet
Bu tez 1862 yılından, II. Me?rutiyet'in ilan edildiği 1908 senesine kadar geçen sürede Osmanlı malîdenetiminde büyük bir öneme sahip olan Divan-ı Muhasebat'ın kurulu?unu, görev ve yetkilerini, bürokratik yapısını vedevlet te?kilatı içerisindeki yerini ele almaktadır. Tanzimat Fermanı sonrası Maliye Nezareti bünyesinde kurulan malîdenetleme birimlerinin incelendiği tezin ilk bölümünü, günümüz Sayı?tay'ının nüvesini olu?turan Divan-ıMuhasebat'ın kurulu?unun ve geli?iminin ele alındığı ikinci bölüm takip etmektedir. Tezin üçüncü, dördüncü vebe?inci bölümlerinde, kurumun görev ve yetkileri, bürokratik yapısı ve Osmanlı devlet te?kilatı içerisindeki yeri veili?kileri ele alınmaktadır. Altıncı bölümde ise, Divan'a 1862-1908 yılları arasında riyaset etmi? ba?kanları ve binalarıanlatılmaktadır. Tezin kapsadığı dönem içerisinde Osmanlı malî denetiminde söz sahibi olma yolunda i?ini yapanDivan-ı Muhasebat'ın denetim noktasında performansına dikkat çekilmektedir. Ayrıca kurumun devlet te?kilatıiçerisindeki önemine vurgu yapabilmek adına tarihi de ön planda tutulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with foundation, functions and powers, bureaucratic structure and place in state organizationof Divan-ı Muhasebat which has a great importance on Ottoman financial control from 1862 to the declaration of theSecond Constitutional Period in 1908. In the first part, financial control units embodied in Ministry of Finance after theImperial Edict of Gülhane are examined. In the second part, foundation and development of Divan-ı Muhasebat (whichis the core of Turkish Court of Accounts) are dealt with. In the third, fourth and fifth parts; its functions and powers,bureaucratic structure, place and relations in Ottoman state organization are studied. In the sixth part, its chairmen from1862 to 1908 and buildings are told. In the period that the thesis involves, the supervision performance of Divan-ıMuhasebat, which is on course to have a say in Ottoman financial control, is pointed out. Its history is also prioritizedto emphasize its importance in state organization.