Kültür endüstrisinin alt gelir grubu üzerindeki dönüştürücü etkisi
The converty effect of culture industry in low income group
  1. Tez No: 325846
  2. Yazar: ERDAL BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Endüstrisi, Kitle Toplumu, Sosyal tabakalar ve Gelir Grupları
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kültür endüstrisinin toplum hayatındaki görünür etkileri gün geçtikçe daha belirgin hale gelmektedir. Gerek ulusal medyanın gerekse sosyal medyanın, kültürel ve ekonomik hayata olan etkileri kaçınılmaz tartışma konularını beraberinde getirmektedir. Bu araştırma da ? Kültür Endüstrisi? ve ?Toplumsal Tabakalaşma? süreçleri sonucunda ortaya çıkan yeni durumların değerlendirilmesi düşüncesi ile başlatılmıştır. Araştırma kapsamında; ?Kültür Endüstrisi? unsurları ile ?Toplumsal Tabakalaşma? tanımlamalarının yer aldığı kaynaklar taranmış ve teorik bilgiler çerçevesinde saha çalışması sonuçları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bulgular ışığında betimleyici ve bağdaştırıcı bir teorik modelleme kurulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Culture industry, as a result of post-industrial societies? capitalist production effort, is a term that is used for describing the situations, bringing new forms in spare time activities and adopting large masses to fake needs. By Capitalist Market?s extension and the spread of globalization movements, it has became one of the social problems of posty-industrial societies. Ultimately, with the spread of mass media, significance of Culture industry?s appreciable effects are seen. Both national media?s and social media?s, implicitly or explicitly, effects on social and cultural life bring inevitable discussions with it. This research is started with the idea of estimating the new situations that are emerged from ?Culture Industry? and ?Social Stratification? processes. Scope of the research; sources that contain ?Culturel Industry? elements and ?Social Stratification? descriptions are scanned and in accordance with theorical knowledge results of field works are considered. Consequently, in light of findings it is tired to create a descriptive and adapter theoric model.