Anadolu Türk folklorunda bitki adlarının veriliş hikâyeleri üzerine bir inceleme
A study on the stories of plant delivery names Anatolian Turkish folklore
- Tez No: 325850
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BERAT ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bitkiler, Mitoloji, Efsane, Plants, Myth, Legend
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Varlık düzeninin temel unsurlarından olan bitkiler, göçebe bir toplum olan Türklerin hayatında çok özel bir yere sahiptir. Yaradılış efsanelerinde insanla tanrı arasında aracı olduğu görülen bitkiler, hayvanlar ve insanlar ile varlık düzeninin devamını sağlarlar. Bu sebeple birtakım inanış ve hikâyelerle maddi kültürde yerini almıştır. Bitkilerle ilgili mevcut inanış, hikâye ve efsanelerin temelinde; yaradılış, korunma ve tanrıya ulaşma fikri vardır. Bu efsanelere baktığımızda; bitkiler kimi zaman çeşitli özellikleriyle, kimi zaman da sembolik olarak karşımıza çıkar. Bitkilere verilen isimlerde de bu unsurlar etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Being the plants that are the basic elements of the order, a society of nomadic Turks who has a very special place in his life. Creation myths, which seem to be an intermediary between man and god, plants, animals and humans provide more order and assets. For this reason, a number of material culture, beliefs and stories has taken place. Existing beliefs about plants, on the basis of the history and legends, creation, protection, and has the idea of God to reach. When we look at these myths, various characteristics of plants, sometimes, and sometimes appears as symbolic. The names of these elements in plants has been effective.