Siyasi parti liderlerinin mitinglerde rakipleri hakkında kullandıkları söylemlerin liderlerin imajları üzerine olası etkileri
The possible effects of the political leaders? political meeting discources about their opponents on their image
- Tez No: 325907
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi sistem, siyasi imaj, siyasi lider, siyasi kampanyalar, siyasi söylem, Political system, political image, political leader, political campaigne, political discourse
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Post modern dünyanın algı ve tüketimi imajlara dayanmaktadır. Hayatın her alanında ve anında karşılaşılan bir kavram olan imaj, kitle iletişim araçlarının etkisi ile ayrı coğrafyalarda yaşayan ve tamamen birbirinden farklı olan insanlara ulaşmaktadır. Siyasi sistemde imajların hüküm sürmesi, siyasetin imaj siyasetine dönüşmesine ve lider odaklı bir şekilde sürdürülmesine de yol açmıştır. Bu nedenle liderler yoğun imaj çalışmaları ile seçmenin karşısına çıkmakta ve seçmeni bu imajları vasıtasıyla etkilemeye çalışmaktadır.İmajın oluşması ve yönlendirilmesinde medyanın önemli etkisi bulunmaktadır. Birçok öğenin bir araya gelmesi ile oluşan imajın siyasi arenada seçmenler üzerinde ikna edici etkisi, sadece medya aracılığı ile olmamaktadır. Özellikle liderin kişisel özellikleri ve hedef kitleye bağlı olarak şekillenen imajlar, seçmenin beklentilerine göre şekillenmekte ve medya aracılığıyla geniş kitlelere yayılmaktadır. Lider imajını etkileyen önemli bir diğer unsur ise siyasi söylemlerdir. Liderlerin tarafından kurgulanan siyasi söylemler, liderin seçmenle kendisini özdeşleştirmesini sağlayan araçlardan bir tanesidir. Söylemler liderleri, liderler de söylemleri yaratmaktadır.Günümüz siyasetinde liderlerinin imajları, mensubu oldukları partilerin imajlarının da önüne geçmiştir. Liderlerin partilerinde siyaset yapmaktan vazgeçmeleri sonucunda oy kayıpları yaşanmaktadır. Bu nedenle lider imajı ve lideri lider yapan nitelikler, siyasette çok daha fazla önem kazanmıştır. Bu tez, 2011 Genel seçimlerinde parti liderlerinin birbirlerine yönelik kullandıkları söylemlerin liderlerin imajlarına etkisini incelemektedir. Bu noktada, ?lider imajını etkileyen faktörler nedir?? ve ?lider imajlarının seçmene etkisi nedir?? tartışmalarından hareketle siyasi liderlerin imajlarının oluşumunda etkili olan dinamikleri ortaya koymak, siyasi söylemlerin imajları üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The perceptions and consumption in postmodern world substantially depend on image. The concept of image which is omnipresence in every moment and part of the life spreads to different parts of the world and to people in different countries via mass communication. The politics has transformed into a kind of image politics and leader-based politics. Therefore political leaders appeal to voters with image campaigns.The media plays a vital role in shaping and conducting the image. However media is not the only player to determine voting behavior and political attitudes. Personal attributes and leadership styles of leaders and images and expectations which are shaped with regard to target groups can change according to leader types and spread to common people via mass communication.Political statements and discourses also affect leaders? image. Political discourses constructed by the leaders provide a ground for leaders identifying with voters. Political discourses make leaders and leaders make political discourses.Leaders? images get ahead of theirs parties? images in present-day politics. The parties whose leaders leave their parties lose a significant number of votes. Therefore leaders? images and attributes which make leader a leader gain more importance in politics. This thesis analyses impacts of the leaders? statements for each other on theirs imagesin the general election in 2011. This thesis, by focusing on debates over factors affecting leaders? images and theirs effects on voters, aims to understand the dynamics that affects the formation of images of the political leaders and impacts of the political leaders? discourses on their images.