Kosova'da ilköğretim yönetici ve öğretmenlerinin yöneticilerin kültürel liderliğine yönelik görüşleri
The opinion of Kosovo elementabar school managers and teachers oriented with managers cultural leader ship
- Tez No: 325946
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN ERGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Liderlik, İlköğretim Yönetici ve Öğretmenler, cultural leadership, primary school principals and teachers
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; Kosova'da Prizren ve Prizren Belediyesine bağlı olan köylerdeki İlköğretim okullarında öğretmen, müdür ve müdür yardımcıların görüşlerine göre yöneticilerin kültürel liderlik rollerini yerine getirme düzeylerinin belirlenmesidir. Yöneticilerin kültürel liderlik rollerini gerçekleştirme düzeylerinin kıdem, branş, okul türü, cinsiyet, öğrenim durumu ve yaş değişkenlerine göre nasıl değiştiği incelenmiştir.Araştırma, betimsel tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma evrenini, Kosova'da Prizren ve Prizren Belediyesine bağlı olan köylerinde yer alan ilköğretim okullarında 2010-2011 öğretim yılında görev yapan toplam 1570 öğretmen 96 yönetici oluşturmuştur. Öğretmenlerden 270, yöneticilerde 46 kişi örneklemi oluşturmuştur. Elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemesi için; frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Man Whitney U Testi, Kruskal-Wallis H Testi, Anova Varyans Analizi kullanılmıştır. Anlamlılık testlerinde alfa 0.05 düzeyi esas alınmıştır.Araştırmanın sonucunda, yöneticilerin kültürel liderlik rollerini yerine getirme düzeyi ile ilgili olarak, öğretmen, müdür ve müdür yardımcıların kendi aralarında görüş farklılıkları olmadığı belirlenmiştir. Yöneticilerin kültürel liderlik rollerini gerçekleştirme düzeylerine ilişkin öğretmen görüşlerini yaş değişkeni, kıdem, öğrenim durumu, başarı etkilerken, cinsiyetin etkili olmadığı belirlenmiştir.Yönetici görüşlerine göre okul yöneticileri kültürel liderlik rollerini oldukça iyi düzeyde ( =3.96) yerine getirmektedir. Aynı şekilde öğretmen görüşlerine göre okul yöneticileri kültürel liderlik rollerini oldukça iyi düzeyde ( =3.56) yerine getirmektedir. Analiz sonucunda, anlamlı bir farklılık olmadığı ?Okul Yöneticilerinin Kültürel Liderliği?ne ilişkin öğretmenlerin görüşleri ile yöneticilerin görüşleri arasındaki ilişkinin negatif yönde düşük düzeyde ? bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine levels at which principals carry out their cultural leadership roles according to teachers, principals and deputy principals at primary schools in Prizren and villages of Prizren Municipality in Kosovo. This study studied how levels of principals carrying out their cultural leadership roles changed based on variables of seniority, branch, type of school, gender, educational status and age.The study used relational survey model. Population of the study comprised of totally 1570 teachers and 96 principals working during 2010-2011 school year at primary schools in Prizren and villages of Prizren Municipality in Kosovo. 270 teachers and 46 principals formed the sample group of the study. Frequency, percentage, mean, standard deviation, Man Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, and ANOVA variance analysis were used to conduct statistical analysis of data. Alpha level of 0.05 was used as significance tests.Study results concluded that there was no diversity of views between teachers, principals and deputy principals related to levels at which principals carry out cultural leadership roles. While variables of age, seniority, educational status, and success affected views of teachers related to levels at which principals carry out cultural leadership roles, variable of gender had no effect on these levels.According to views of principals, school principals carry out their cultural leadership roles at higher level ( =3.96). Likewise, views of teachers indicated that school principals carry out their cultural leadership roles at higher level ( =3.56). As a result of analysis there was no significant difference and it was identified that there was a negative significant relationship between the views of teachers and views of principals related to cultural leadership of school principals.