19 numaralı Sivas Tahrir Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Sivas acording to the 19 number Tahrir Register: Transkription and evaluation
  1. Tez No: 325954
  2. Yazar: İNAN DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Tahrir, Kaza, Vergi, Sivas, Record, District, Tax
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Bu tez çalışmasında, M.1485 (H. 890) yılına ait 19 Numaralı Tapu Tahrir Defteri'nin Sivas Kazası kısmının transkripsiyonu yapılarak, defterde yer alan bilgiler doğrultusunda söz konusu dönem içerisinde Sivas kazası dahilinde bulunan yerleşmelerinin idari, sosyal ve ekonomik yapısı açıklanmaya çalışılmıştır.Çalışmamız giriş kısmının dışında dört bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında konunun seçimi amaç, kapsam ve metot hakkında bilgiler verilip araştırma ve kaynaklar tanıtıldıktan sonra tahrir çalışmaları ile ilgili olarak genel bilgiler verilmiştir. Ardından Sivas ile ilgili genel bilgiler verilip Sivas'ın tarihi süreci hakkında açıklamalar yapılmıştır.Birinci bölümde, idari teşkilat ana başlığı altında Osmanlı idari teşkilatı hakkında genel bilgiler verildikten sonra bahsi geçen dönem içerisinde Sivas kazasının idari taksimatı ele alınmıştır.İkinci bölümde, yerleşme ve nüfus başlığı altında Sivas kazası şehir merkezi ve kırsal yapı olmak üzere iki bölümde incelenmiş, şehirdeki merkezindeki mahalleler ve o dönem içinde Sivas'a bağlı olan Sivas, Havik ve Hargün nahiyelerine bağlı olan köy ve mezra yerleşim birimleri üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde Sivas kazasındaki iktisadi yapı ele alınmış, Sivas kazasında toprak tasarrufu, zirai üretim ve vergiler gibi konular üzerinde durularak dönemin iktisadi yapısı açıklanmaya çalışılmıştır.Dördüncü bölümde ise 19 numaralı Sivas tahrir defterinin, 1485 tarihine göre Sivas kazasını içeren bölümlerinin transkripsiyon metnine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study of thesis, after making the transcription of the part of Sivas District of the number 19 Deed Record Book dated the year 1485 A.D (H. 890), it was tried to be explained the administrative, social and economic structures of the settlements located in the city of Sivas during that period in accordance with the information in that book.Our study is composed of four chapters in except of introduction part. In the introduction part, general information relating to recording works was given after introducing the research and literature and giving some information about the selection of subject, its aim, scope and methods. And then, explanations about the historical process of Sivas were made after giving general information about Sivas.In the first chapter, it was dealt with the administrative division of Sivas District during the mentioned period after giving general information about the administrative organization of the Ottomans under the title of administrative organization.In the second chapter, under the title of settlement and population, the district of Sivas was examined in two parts as city center and countryside structures, the quarters in the city center and settlement units of village and hamlets attached to the sub-districts of Sivas, Hafik and Hargün in that period were also emphasized.In the third chapter, the economical structure in the district of Sivas was handled, the economic structure of the period was tried to be explained by emphasizing such subjects as land usage, agricultural production and taxes in the district of Sivas.In the fourth chapter, the parts including Sivas district of 19 Sivas Record Book dated the year of 1485 were transcribed.