Bankalarda birleşme ve devralmalar
Mergers and acquisitions at banks
  1. Tez No: 325971
  2. Yazar: SERVET SERKAN ASUTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHTİYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Birleşme ve Devralmalar, Mevduat, BDDK, Bank, Mergers and Acquisitions, Deposit, BDDK
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bankalar, ekonominin vazgeçilmez kurumlarıdır. Dünyada ekonomik krizlerin yaşandığı bu son yıllarda, bankacılık ve finans sektörü güçlü olan ülkeler, diğer ülkelere göre bu krizi daha hafif atlatmaktadırlar. Banka birleşme ve devralmaları ise, bankaların güçlenmesine yol açmakta ve bu sayede mevduat sahipleri ve yatırımcılara güven vermektedir.Tezimizde, ihtiyari banka birleşme ve devralmaları incelenmiştir. Bu tür birleşme ve devralmalarda, devlet otoritesinin tarafların iradesine bir müdahalesi olmamaktadır fakat devlet otoritesinin izni ve onayı ile gerçekleşmektedir. Dolayısıyla, banka birleşme ve devralmaları sıkı bir denetim altındadır. Bu bağlamda, tezimizde, özellikle banka birleşme ve devralmalarının temel kavram ve ilkeleri, nedenleri, türleri, yasal kaynakları, usul işlemleri ile sonuç ve hükümsüzlüğü konuları, tüm hukuki boyutuyla incelenmeye çalışılmıştır. Belirtmek gerekir ki, incelememiz sırasında gerek yürürlükten kalkan gerekse de yürürlüğe giren yasalar beraber incelenmiş, aralarındaki farklara mümkün olduğunca değinilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Banks are indispensable institutions of the economy. In recent years, economic crisis are experienced all around the world and the countries which have more powerful banking and financial systems, steer out of these crisis with minimum loss than other countries. However, mergers and acquisitions at banks make banks more powerful and inspire clients and investors confidence.In our thesis, we analyse optional mergers and acquisitions at banks. There is no intervention from state authority to the will of the parties but the mergers and acquisitions procedure is performed under the permission and approval of the state authority. Consequently, this procedure is under strict control. In this context, we tried to analyse basic concepts, principles, types, reasons, legal sources, procedures, consequences and invalidity of the mergers and acquisitions at banks with its all legal aspects. It should be noted that, we analyse both repealed law and law put into force together and the differences between them has also been mentioned as possible.