Türk İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda yabancı işçiler
Foreign workers in Turkish Labor and Social Security Law
- Tez No: 857529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP YÜCEL BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yabancı işçi, toplu iş hukuku, bireysel iş hukuku, sosyal güvenlik hukuku, çalışma izni, Foreign worker, collective labor law, individual labor law, social security law, work permit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Türkiye'deki yabancı işçiler, eşit işe eşit ücret ve sendikalara üye olma gibi Türk mevzuatı tarafından korunan haklara sahiptir. Nitekim usulüne uygun şekilde ülkeye girmiş ve çalışma izni almış olmak kaydıyla; Türk vatandaşı işçilerin yararlandıkları hakların birçoğundan gerek iş hukuku gerekse sosyal güvenlik hukuku bağlamında yararlanabilmektedirler. Ancak Türkiye'de yabancı işçi istihdamı ile ilgili sorunlar bulunmaktadır. Yabancı işçiler, Türk yasalarını bilmemelerinden ve dil engellerinden yararlanan kötü niyetli işverenlere karşı savunmasız olabileceğinden, çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Dil ve kültürel engeller de iletişim sorunlarına yol açarak yabancı işçilerin işgücüne tam olarak entegre olmalarını zorlaştırabilir. Ek olarak, yabancı işçilerin istihdamı, yerel işçilerin istihdam beklentilerini olumsuz etkileyebilir. Bu, işverenlerin daha düşük ücretler için çalışmaya istekli oldukları için yabancı işçileri işe almayı seçmeleri veya yabancı işçilerin yerel işçilerin sahip olmadığı becerilere sahip olması durumunda ortaya çıkabilir. Türk yetkililerin ve işverenlerin bu sorunları ele alması ve adil çalışma uygulamalarını teşvik ederken ve yerel işçilerin istihdam olanaklarını korurken yabancı işçilerin haklarının korunmasını sağlaması çok önemlidir. Bu tezde ilk olarak yabancı kavramının ne olduğu, çalışma izninin ve yabancıların çalışmasının ne şekilde olabileceği incelenmiştir. Akabinde yabancı işçilerin Türk iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku açısından hakları incelenmiştir. Son olarak uygulamada karşılaşılan problemlere değinilmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Foreign workers in Türkiye have rights protected by Turkish labor laws, such as equal pay for equal work and the right to join unions. As a matter of fact, foreign workers can benefit from many rights that Turkish citizens have under both labor law and social security law, provided that they enter the country duly and obtain a work permit. However, there are problems associated with the employment of foreign workers in Türkiye. Foreign workers face a variety of problems as they may be vulnerable to malicious employers who take advantage of their ignorance of Turkish laws and their inexperience with the language. Language and cultural barriers can also lead to communication problems, making it difficult for foreign workers to fully integrate into the workforce. Additionally, the employment of foreign workers may negatively affect the employment prospects of local workers. This can occur if employers choose to hire foreign workers because they are willing to work for lower wages or if foreign workers possess skills that local workers do not. It is crucial for the Turkish authorities and employers to address these issues and ensure that the rights of foreign workers are protected while also promoting fair labor practices and protecting the employment prospects of local workers. In this thesis, first of all, the scope of the concept of foreigner, the procedures and principles of work permit and employment of foreigners are examined. Subsequently, the rights of foreign workers in terms of Turkish labor law and social security law were examined. Finally, the problems encountered in practice are mentioned and solutions are offered.