Finansal analiz oranları ve firma değeri ilişkisi: İMBK'de bir uygulama
The relationship between financial ratios and firm value: An enforcement in Istanbul Stock Exchange
- Tez No: 326061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL AYRIÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Analiz Oranları, Firma Değeri, Panel Veri Analizi, İMKB, Financial ratios, firm value, panel data analysis, Istanbul Stock Exchange
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
İşletmelerde finans yöneticilerinin temel amacının işletmenin piyasa değerinin en yüksek aşamaya çıkartılması olduğu belirtilmiştir. Bu amacın gerçekleştirilebilmesi için finans yöneticileri risk ve kârlılığı göz önüne alarak birçok finanslama, optimal yatırım ve kâr dağıtım gibi çeşitli kararlar almak ve uygulamak durumundadırlar. Alınan bu kararların işletmenin piyasa değeri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi ve sonuçlarının analiz edilmesi gerekmektedir.Finansal oranlar firmaların sermayesi, likidite durumu, mali yapısı, kârlılığı ve borsa performansı gibi birçok konuda fikir verir ve diğer firmalar ya da sektör ortalaması ile karşılaştırma imkanı sağlar. Oran analizinin sonuçlarına bakarak firmalar geleceğe yönelik planlamalar yaparlar. Yatırımcı açısından ise firmaya ait hisse senedinin alınıp alınmayacağı hakkında sinyaller vermektedir.Bu çalışmada finansal analiz oranları ile firma değeri ilişkisi incelenmiştir. Bununla beraber finansal analiz oranları gruplanarak bir takım modeller kurularak bu oranlar ile likidite durumu, mali yapı, aktivite, kârlılık ve borsa performans oranları arsında bir bağıntı olup olmadığına da bakılmıştır.Bu amaçlarla öncelikle giriş bölümünden sonra finansal analiz kavramı ve finansal analiz tekniklerine değinilmiş ve oran analizi detaylı olarak incelenmiştir. Sonraki bölümde firma değeri kavramı ve firma değerini etkileyen önemli değişkenler hakkında bilgiler verilmiştir. Sonrasında firmaların değerlemesine yönelik değerleme yaklaşımları ve firma değerleme yöntemleri açıklanmıştır.Çalışmanın uygulama aşamasında ise finansal analiz oranları ile firma değeri arasında ne derece bir ilişkinin var olduğu panel veri analizi yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Analizde veri olarak İMKB'de işlem gören 56 üretim işletmesinin firma değeri ve finansal oranları kullanılmıştır.Panel veri analizleri sonucunda firma değeri ile firmanın mali yapı, faaliyet, kârlılık ve borsa performans oranları arasında anlamlı ilişkiler bulunamamıştır. Ancak firma değeri ile likidite durumu arasında ve seçilmiş bazı finansal analiz oranları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is indicated that the basic aim of the finance managers in business organizations is raising the firm value to the highest level. To reach this aim, finance managers should be in the position of taking the risk and profitability into account besides taking multiple decisions about financing, optimal investment and profit distribution as well as applying them. It is essential to evaluate and analyze the results of the decisions that were taken, and their effects over the market value.Financial analysis ratios give information about company capital, liquidity position, financial position, profitability and stock exchange performance, and provide opportunity to compare with other firms or average of the sector. Looking at the ratio analysis, firms make plans about future. As for the investor, it gives signs about whether to buy the equity share of the firm or not.In this study, the relationship between financial analysis ratios and firm value is investigated. In addition to this, some models are established with grouping the financial analysis ratios, and it is also investigated whether there is a relationship between these rates together with liquid position, financial position, activity, profitability and stock exchange performance or not.With these in mind, firstly, after the introduction part, the concept of financial analysis and financial analysis techniques are mentioned, and ratio analysis is investigated in detail. In next chapter, the information about the concept of firm value and the significant variants affecting the firm value is given. Later on valuation approaches aimed at firm valuation and methods of firm valuation are explained.In the implementation phase of the study, the type of relationship between financial analysis ratios and firm value is tested using panel data analysis method. As the data of the analysis, the firm values and financial ratios of the 56 industrial enterprises, operand in Istanbul Stock Exchange, are used.As a result of the panel data analysis, significant relations could not be found between firm value and financial position, activity, profitability and stock exchange performance ratios. However, some significant relationships, between firm value and liquidity position and some selected financial analysis ratio, are determined.