Eskişehir ili yer adları
Toponymy of eskişehir province
- Tez No: 326132
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Adbilim, yer adları, toponimi araştırması, Eskişehir, onomasiology, toponymy, toponymy research
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 725
Özet
Eskişehir İli Yer Adları adlı bu tez, 1/100000 ölçekli Eskişehir haritasında geçen 2299 yer adı üzerine yapılmış bir toponimi çalışmasıdır.Tezin giriş bölümü Eskişehir'in tarihi, coğrafyası ve Eskişehir yer adları üzerine yapılan çalışmaları içermektedir.Tezin birinci bölümünde yer adlarının toponimik stratigrafisi yapılmış; yer adları, ortaya çıktıkları döneme göre sınıflandırılmıştır. Bu dönemler Eskişehir'de hakimiyet kuran uygarlıklara ve devletlere göre belirlenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde yer adları Oykonimler, Oronimler, Horonimler, Dromonimler, Agronimler, Hidronimler ve Drimonimler olmak üzere türlerine göre sınıflandırılmıştır.Üçüncü bölümde tezde geçen yer adları, adların anlamları ve kaynakları açısından leksik-semantik incelemeye tâbi tutulmuştur.Tezin dördüncü bölümünde tezde geçen yer adları basit, türemiş ve birleşik yer adları başlıkları altında dilbilgisel olarak incelenmiştir.Çalışmanın beşinci bölümünde tezde bulunan yer adlarında geçen coğrafi terimlerin sözlüğü hazırlanmıştır.Sonuç kısmında elde edilen bilgi ve bulgulardan yola çıkılarak genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Eskisehir Province " is a toponymy study which scopes of 2299 place names in the scale of 1/100000 of Eskisehir map.The introduction of the thesis comprises the studies of history, geography and place names of Eskişehir province.In the first chapter of this study toponymical stratigraphy of place names was made and these names were classified according to period they appeared. These periods were determined based on states and civilizations established dominance in Eskisehir.In the second chapter of the study, place names were classified as Oykonims, Oronims, Horonims, Dromonims, Agronims, Hidronims and Drimonims.The names in the third chapter of this study were investigated in terms of lectical and semantic meanings of names and sources.Names in the fourth chapter of the thesis were analyzed grammatically as simple, derivative and compound names.In the fifth chapter of the study, glossary of geographic terms prepared.In conclusion general assessment was made in the light of the obtained information and findings.