Öğretim elemanlarının mesleki yabancılaşma algılarının, örgütsel bağlılık ve iş motivasyonu faktörleri ile modellenmesi
Modeling perceived work alienation of faculty members with the factors of organisational commitment and work motivation
- Tez No: 326133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY ÖĞRETMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İş Motivasyonu, Mesleki Yabancılaşma, Yabancılaşma, Organizational Commitment, Work Motivation, Work Alienation, Alienation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, vakıf ve devlet üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının mesleki yabancılaşma algıları ile örgütsel bağlılık ve iş motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması; öğretim elemanlarının motivasyonlarının, mesleki yabancılaşma ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkideki etkilerini değerlendirmek amacıyla kurulan modelin test edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamına İzmir ilindeki Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ile Gediz Üniversitesi'nde görev yapan öğretim elemanları alınmış olup; araştırmanın örneklemini 399 öğretim elemanı oluşturmuştur. Örneklemi oluşturan öğretim elemanlarına Halaçoğlu (2008) tarafından geliştirilmiş Yeditepe Akademisyenlerde Mesleğe Yabancılaşma Ölçeği (YAYÖ), Meyer ve Allen (1984, 1997) tarafından geliştirilen Baysal ve Paksoy (1999) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Aksoy (2006) tarafından geliştirilen Tanrıverdi (2007) tarafından uyarlanan İş Motivasyonu Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi yapısal eşitlik modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulguları, öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık ve iş motivasyonu düzeylerinin mesleki yabancılaşma algılarıyla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca öğretim elemanlarının örgütsel bağlılık düzeyleri ile mesleki yabancılaşma algıları arasındaki ilişkide iş motivasyonunun kısmi aracı değişken olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to search out the relationships between the work alienation perceptions of faculty members in foundation and public universities and both organizational commitment and work motivation levels; to test the model of the relationships in which work motivation affects the relationship between organizational commitment and work alienation. The research consisted of the faculty members who work at Ege University, Dokuz Eylül University, Yaşar University, İzmir University of Economics and Gediz University in İzmir. The sample of the research was 399 faculty members. To collect data; ?YAYO (The Scale of Yeditepe Academicians Alienation to Vocation)? which was developed by Halaçoğlu (2008), Organizational Commitment Questionere which was developed by Meyer & Allen (1984, 1997), adapted to Turkish by Baysal & Paksoy (1999) and also The Motivation Scale which was developed by Aksoy (2006), adapted by Tanrıverdi (2007) were used. SEM was utilized for the data analysis. The results of the study revealed direct relationships between work alienation and both organizational commitment and work motivation of the faculty members. Moreover, the results showed that work motivation was a partial mediating variable in the relationship between organizational commitment and work alienation perceptions of the faculty members.