Işletmelerde kurumsal vatandaşlığın oluşturulmasında kurumsal iletişimin rolü
The role of corporate communication in creating corporate citizenhip in business enterprieses
  1. Tez No: 326134
  2. Yazar: BAHAR ÖZKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY BAŞOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal vatandaşlık, kurumsal iletişim, kurumsal sosyal sorumluluk
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Türkiye'de ve dünyada oldukça yeni bir kavram olan kurumsal vatandaşlık, toplumun işletmelerden beklentilerinin artması nedeniyle büyük bir hızla büyümeye devam etmektedir. Yalnızca kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarından ibaret olmayan kurumsal vatandaşlık, bir işletmenin ekonomik, çevresel ve sosyal tüm sorumluluk davranışlarını geniş bir kapsamda ele almaktadır. Ayrıca kurumsal vatandaşlık işletmelerin rakiplerine karşı rekabet avantajı kazanabilmesi için stratejik bir araçtır. Özellikle de kurumsal vatandaşlığın işletmelere sağladığı imaj ve itibar konusundaki yararlar, kavramı kurumsal iletişim alanı tarafından yönetilmesi gereken önemli bir konu haline getirmiştir. Bir kurumun paydaşlarla olan ilişkilerini, kurumun her türlü iç ve dış iletişimini yönetmeyi amaçlayan faaliyetler kümesi olarak tanımlanan kurumsal iletişim, işletmeler için önemli bir yönetim fonksiyonudur. Bu nedenle, kurumsal vatandaşlığın işletmelerde oluşturulması ve sürdürülmesi açısından en etkili temel faktör kurumsal iletişimdir.İşletmelerde kurumsal vatandaşlığın oluşturulmasında kurumsal iletişimin rolünü inceleyen bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kurumsal vatandaşlık kavramı ayrıntılı bir biçimde aktarılmış, ikinci bölümde kurumsal iletişim ve kurumsal iletişimin kanalları, araçları ve bileşenleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise kurumsal vatandaşlık ve kurumsal iletişim kavramlarının ilişkisi tartışılmış ve bu konuların ilişkisi üzerine bir analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate citizenship is a fairly new concept both in Turkey and the world and continues to grow impetusly due to the increased expectations of society from corporations. Corporate citizenship is not only inrelation with corporate social responsibility work area but, it also deals with the economic, environmental and social, in other words all of responsibility behaviors. Therefore, it is a strategic tool for the corporations that want to gain a competitive advantage over their competitors. Especially, corporate citizenship provides image and reputation to corporations. For this reason, corporate citizenship concept is an important issue that must be managed by the help of corporate communication. Corporate communication can be defined as the set of activities involved in managing all internal and external communications aimed to create positive relation climate with stakeholders which the corporate depends and, also it is an important function management for corporations. Therefore, the corporate communication is the of effective corporate citizenship for corporations.The aim of this is to examine the role of corporate communication for creating corporate citizenship in business enterprises consists of four chapters. In the first chapter corporate citizenship concept is described in detail. In the second chapter, corporate communications and corporate communication channels, tools and components are mentioned. In the third chapter, corporate citizenship and corporate communication concepts and their relationships are debated and also an analysis on these concepts was conducted.Key Words : Corporate citizenship, corporate communication, corporate social responsibility.