Yönetici ve çalışanların özgüven düzeyleri ile kişisel gelişim inisiyatifi alma becerilerinin karşılaştırılması
Comparison of employees and employers in terms of self confidence level and personal growth initiative abilities
- Tez No: 326158
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, Çalışan, Özgüven, Kişisel Gelişim İnisiyatifi Alma
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Özgüven bütün teorisyenler çerçevesinde de incelendiğinde görüleceği gibi, aslında kişinin kendisi için ve kendisi hakkında ne kadar olumlu, ne kadar pozitif düşünebildiğinin ve görebildiğinin bütünüdür. Özgüveni olan birey, kendi güçlü ve güçsüz yanlarını bilir, hayatını, hedeflerini ona göre çizer. Olumsuz ve güçsüz yanlarını bilir, ona göre davranış ve yönlerinde ya törpüleme yapar, ya da istediği fakat kendisinde var olmayan özellikleri edinmeye çalışır. Bunu yaparken diğer insanlarla da iletişim halindedir. Kişisel Gelişim inisiyatifi alma kavramı ise birebir incelendiğinde, deneysel sonuçlar da ele alınarak bakıldığında özgüven ile arasında olumlu ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Çalışma, yönetici ve çalışanların özgüven düzeyleri kişisel gelişim inisiyatifi alma becerilerinin karşılaştırılması ile aralarındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın amacı doğrultusunda, yönetici ve çalışanlara uygulanan anketlerin tamamı İstanbul'daki özel büyük ölçekli şirketlerde ve okullarda, anketlerin geri kalan kısmı ise rastgele yönetimi kullanılarak toplumun her kesiminden katılan küçük ölçekli iş sahibi bireylere uygulanmıştır. Araştırma kapsamında ortalama, standart sapma vb. tanımlayıcı istatistiklerden, bunun yanı sıra güvenirlilik analizi, bağımsız T testi ile korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda yönetici ve çalışanların özgüven düzeyleri ve kişisel inisiyatif alma becerilerinin arasında ilişkiler olduğu görülmüştür. Elde edilen bulguların oldukça anlamlı olduğu görülmektedir. Bir tezde ilk olarak yönetici ve çalışanlar özgüven düzeyleri ve kişisel gelişim inisiyatifi alma becerileri açısından incelenmektedir, bu yüzden araştırma önemlidir. Genel olarak yönetici ve çalışan olarak ayrı ayrı da bakıldığında görülmektedir ki, özgüven düzeyleri ve kişisel gelişim inisiyatifi alma becerileri arasında cinsiyete göre de olumlu bir etkileşim vardır. Araştırmadan elde edilen bulguların bazılarının hipotezlerde bulunan varsayımları desteklediği görülmüştür. Analizler sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında; yönetici ve çalışanların sosyal özgüven düzeyleri ve kişisel gelişim inisiyatifi alma becerileri açısından yaşlarına göre anlamlı farklılıklar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As can be seen, with all theorists who investigate with Self- confidence, in fact it encloses whole the positive thinking and positive seeing about a person and for a person. A person who has Self-confidence can realize his/her strength and weakness so he/she can draw his/her life and target. A person who has Self-confidence knows his/her negative and weakness ways. According to these, he / she can purificate themselves and their behaviours or if they want to have them, they try to obtain them. While people who try to do these, communicate with other people at the same time. Moreover as can be seen, when Adaptation of Personal Growth Initiative Scale investigates, experimental results show that it involves with Self- confidence positive and significant. This study has been conducted with the aim of analyzing the relationship between Self-confidence and Personal Growth Initiative Scale levels of employees and managers.To that end, all the employees ?levels of employees and managers- are selected from big companies and schools which is in Istanbul and the rest of the employees participants are also selected by the using random selection method from small shops or companies. Such descriptive statistics as mean, standard deviation as well as reliability analysis, independent T test and correlation analysis have been made use of within the scope of the research. The results suggest that there are relationships between the self-confidence and Personal Growth Initiative levels of employees and managers. Although the data acquired is rather recent, it would not be wrong to claim that they are striking. This is the first time self- confidence and Personal Growth Initiative are investigated with level of employees and managers in a thesis therefore the research is important. As can be seen, between level of employees and managers, Self-Confidence and Personal Growth Initiative are positive according to gender. Some of the data acquired by means of the investigation seems to support hypotheses. That is, there are meaningful differences in terms of age as far as self-confidence and personal growth initiative of the employees and the manager are concerned.Key Words : employee, manager, self-confidence, personal growth initiative.