Yönetici hemşirelerin genel öz yeterlilik inancı ile zaman yönetimi arasındaki ilişki
The relati̇ons between self-effi̇cacy beli̇efs and ti̇me management of nurse managers
- Tez No: 359548
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MAKBULE BATMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nurse Manager, Self-Efficacy, Time Managament
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmanın amacı, hemşirelerin öz yeterlilik ve zaman yönetimi inanç düzeyleri arasında ve bu düzeylerle sosyo-demografik özellikler arasında ilişki olup olmadığını belirlemektir. Araştırma Eylül 2013- Şubat 2014 tarihleri arasında İstanbul ili Avrupa yakasındaki bir üniversite hastanesinde yapıldı. Araştırmanın örneklemini, verilerin toplandığı tarihlerde hastanede bulunan ve anketleri gereğince ve eksiksiz olarak yanıtlayan 120 yönetici hemşire oluşturdu. Veriler; çalışanların sosyo-demografik özelliklerini içeren Sosyo-Demografik Durum Anketi, Genel Öz Yeterlilik İnanç Ölçeği ve Zaman Yönetimi Ölçeği ile toplandı. Verilerin analizinde; demografik bilgilerde frekans ve yüzde kullanılırken; ölçekler ve boyutlarının tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama ve standart sapma; medeni duruma göre ölçekler ve boyutlarının karşılaştırılmasında t testi; yaş, eğitim durumu, çalışılan birim, hastanedeki görev, meslekteki toplam çalışma süresi, bu görevdeki çalışma süresi değişkenlerine göre karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans (One Way ANOVA) analizi kullanıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive study is to determine if there is a relationship between the nurse managers' self efficacy leves and their time management levels, and between these levels and socio-demographic features. The research was performed between the dates of September 2013-February 2014 in a university hospital in European region in Istanbul. 120 nurse managers who have been working during these dates that data have been collected and who answered the survey questions completely and duly, constituted the sampling group. Data have been collected by Socio-Demographic Status Questionnaire, General Self-Efficacy Beliefs Scale, and Time Management Scale. In the statistical analysis of data, frequency and percentage in demographic characteristics; average and standard deviation in descriptive statistics of scales and their subscales; t-test in comparison of scales and their subscales by marital status; One-Way ANOVA in comparison of scales and their subscales by variables like age, marital status, education level, working unit, position in the hospital, total working time in the profession, total working time in this position have been used. In the analysis of variance, LSD (when variances were homogeneous) and Dunnet C Post Hoc (when variances were not homogeneous) tests have been used in order to find the source of difference between groups when p0) between General Self-Efficacy Belief and Time Management has been obtained.