Bireylerin inme risk faktörlerini bilme durumları ve aldıkları önlemlerin belirlenmesi
Individials? awareness of stroke risk factors and determining the precautions taken
- Tez No: 326202
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BOSTANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, inme, risk faktörleri, önlemler, eğitim, Nursing, stroke, risk factors, precautions, training
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Urvaylıoğlu AE. Bireylerin İnme Risk Faktörlerini Bilme Durumları ve Aldıkları Önlemlerin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi; 2011Bu araştırma, bireylerin inme risk faktörlerini bilme durumları ve aldıkları önlemlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Örnekleme, haziran-ağustos 2010 tarihleri arasında Cumhuriyet Aile Sağlığı Merkezi'ne, bu merkeze bağlı bölgelerden başvuran 15 yaş ve üzeri 330 birey alınmıştır. Araştırmacı tarafından literatür incelenerek hazırlanan soru formu, yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Elde edilen veriler; istatistik SPSS programı kullanılarak yüzdelikler ve kikare testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin %50'si kadın, yaş ortalaması 49,75 idi. Bireylerde en sık bulunan risk faktörlerinin hipertansiyon (%34.5), diyabet (%31.5) ve kalp damar hastalığı (%12.7) olduğu belirlenmiştir. Sonuçlara göre, inmenin değiştirilebilen risk faktörleri arasında en çok bilinenler hipertansiyon (%87.9), obezite (%59.7), beslenme alışkanlıkları (%58.8), fiziksel inaktivite (%50.9), DM (%50.6) ve hiperlipidemi (%50.0), değiştirilemeyen risk faktörleri arasında ise en çok bilinenler aile öyküsü (%27.9) ve yaş (%24.5) tır. Risk faktörlerine ilişkin olarak en çok uygulanan önlemler; hipertansiyon için diyette sodyum kısıtlaması (%53), yüksek kolesterol için az yağ tüketmek (%49.4), kalp hastalığı için az yağ tüketmek (%39.1), diyabet için şeker içeren besinleri az tüketmek (%59.7), obezite için fiziksel aktivite (%24), hareket azlığı için yürüyüş yapmak (%22.1) dır. İnmenin önlenmesine yönelik sağlık eğitimi ve tarama programları düzenlenerek toplumun risk faktörleri hakkında bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Urvaylıoğlu AE. Individials? Awareness of Stroke Risk Factors and Determining The Precautions Taken. Master Thesis. Ankara: Gazi University: 2011This study was conducted as a definitive research aiming to determine individuals? awareness of stroke risk factors and the precautions they take. The research sample is comprised of 330 individuals over the age of 15 who applied from regions in the vicinity of Cumhuriyet Family Health Center during June-July, 2010. The questionnaire, prepared by the researcher by scanning the literature, was implemented using the face-to-face interview technique. The data was assessed with statistic SPSS program using percentages and chi square test. 50% of the participants of the research were female, with an average age of 49.75. Its found that the most common risk factors are hypertension (34.5%), diabetes (31.5%), and cardiovascular diseases (12.7%). According to the results, the most widely recognized of the variable risk factors of stroke are hypertension (87.9%), obesity (59.7%), nutritional behaviors (58.8%), physical inactivity (50.9%) and diabetes (50.6%), hyperlipidemia (50.0%). While the most widely recognized invariable factors of stroke are family history (27.9%) and age (24.5%). The most commonly utilized precautions are sodium limitation for hypertension (53%), reduced fat consumption due to cholesterol (49.4%), reduced fat consumption due to cardiac diseases (39.1%), reduced consumption of sucrose-rich foods due to diabetes (59.7%), physical activities for obesity (24%) and jogging for physical inactivity (22.1%). Its recommended that medical training and scanning programs should be organized to promote public awareness regarding risk factors in order to prevent cases of stroke.