Dışkı örneklerinde Blastocystis'in mikroskobik, kültür ve moleküler yöntemlerle araştırılması
Investigation of Blastocystis in stool samples using by microscopic, culture and moleculer methods
- Tez No: 326232
- Danışmanlar: DOÇ. FUNDA DOĞRUMAN AL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Blastocystis, Polimeraz Zincir Reaksiyonu, kültür, Blastocystis, Polymerase Chain Reaction, culture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZETDIŞKI ÖRNEKLERİNDE BLASTOCYSTİS'İN MİKROSKOBİK, KÜLTÜR VE MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASIB lastocystis memeliler, kuşlar, sürüngenler ve artropodlar gibi çok geniş konak populasyonuna sahiptir. Blastocystis türleri blastosistozis adı verilen ishal, karın ağrısı, karında şişkinlik, hazımsızlık, bulantı, kusma gibi gastrointestinal sistem şikayetlerine neden olan klinik tablo oluşturmaktadır. Patojenitesi henüz tam olarak aydınlatılmamış olan parazitin genomunun geniş polimorfizm göstermesinden dolayı günümüzde 13 alttürü tespit edilmiştir.Bu çalışmada, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarları'na gönderilen 350 hastanın dışkı örneğinde Blastocystis protozoonu mikroskobik ve kültür yöntemleri ile araştırılıp, PZR yöntemiyle alttür tayininin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada mikroskobik yöntemlerde NL, trikrom boyama ve DFA yöntemi değerlendirilmiştir. Ringer solüsyonunda yapılan kültür yöntemi altın standart olarak kabul edilmiştir. PZR yönteminde ise STS primerleri kullanılarak alttür tayini yapılmıştır.Çalışmaya dahil edilen 350 örneğin % 19' unda kültür yöntemi ile Blastosystis elde edilmiştir. Alttür tayini yapıldığında ülkemizde ve yurtdışındaki çalışmalarda olduğu gibi en sık alttür 3 belirlenmiştir. Bunu sırasıyla alttür 1, alttür 4, alttür 2, alttür 6 izlemiş olup, miks enfeksiyon oranı % 29 olarak saptanmıştır. Ülkemizde ilk defa alttür 6 bizim çalışmamızda tespit edilmiştir. Mikroskobik yöntemlerden DFA yönteminin kültür yöntemiyle uyumlu olduğu belirlenmiş olup pratik ve hızlı bir yöntem olması nedeniyle rutin tanıda kullanılabileceği görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYINVESTIGATION OF BLASTOCYSTIS IN STOOL SAMPLES USING BY MICROSCOPIC, CULTURE AND MOLECULER METHODSB lastocystis have a very large host population like mammals, birds, reptiles and arthropods. Blastocystis species, cause gastrointestinal symptoms diarrhea, abdominal pain, abdominal bloating, indigestion, nausea, vomiting, is known as blastocystosis, causes this clinical picture. The genome of the parasite whose pathogenicity is not fully elucidated due to the various polymorphism, that is why 13 subspecies have been identified today.In this study, stool specimens of 350 patients are taken in Gazi University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Numune Training and Research Hospital Microbiology Laboratory. The Blastocystis protozoon in these specimens are researched by microscopic and culture method and aimed to determine the assay of subspecies by PCR method.In this study, native-lugol, trichrome and Direct Fluorescent Antibody method are evaluated in microscopic methods. The culture method, made in Ringer solution, is considered as the gold standard. In PCR method, the assay of subspecies is done by using STS primers.Out of 350 samples 19% of Blastocystis is obtained in the culture method in the study. When the assay of subspecies is considered, as in the studies in our country and abroad, most common subspecies found is 3. This was followed by subspecies 1, 4, 2, 6 and the mixed infection ratio is to be 29%. The subspecies 6 have been identified in our study for the first time in our country. Among the microscopic methods, DFA method is found to be compatible with the culture method and because it is a practical and rapid method it is concluded that it can be used in routine diagnosis.