Sağlıklı adölesan dönem bBireylerinde Servikal Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller (cVEMP) test yöntemiyle normatif değerlerinin oluşturulması
Cervical Vestibuler Evoked Myojenik Potantials (cVEMP) normative vValues in adolesan healthy subjects
  1. Tez No: 620372
  2. Yazar: İBRAHİM SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ KURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: cVEMP, Sakkül, Vestibüler sinir, Adölesan, cVEMP, Saccul, Vestibuler nerve, Adolescent
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
cVEMP Sternokleidomastoid kasının yüksek şiddetteki uyarıcıya bağlı olarak gerilmesi neticesinde elektrotlar aracılığıyla kaydedilen kısa latanslı elektromiyogram kaydıdır. Bu çalışmanın amacı hızlı bir gelişim grafiği gösteren adölesan bireylerin latans değerleri, amplitüd değerleri ve interpeak değerlerinin normatif datalarını oluşturmaktır. Çalışmamız Diyarbakır Merkez İmam Hatip Lisesi'nde yapılmıştır. Çalışmamıza 13 – 18 yaş aralığında, yaş ortalaması 15,35 olan 37 (18 kız 19 erkek) birey katılmıştır. Saf ses işitme eşikleri normal, Tip A timpanograma sahip ve vestibüler şikayeti olmayan gönüllü bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. cVEMP değerlendirmeleri sonucunda tüm bireylerde eşik değerleri bakımından sağ ve sol kulak arasında anlamlı fark bulunmamaktadır (p>0,05). Bireylerin tamamında N23 latans değerleri bakımından 95, 90, 85, 80, 75 ve 70 dB şiddetlerinde kulaklar arasında anlamlı fark bulunmazken (p>0,05), sadece 90 dB şiddetinde sol kulaktaki P13 latans değerlerinin sağ kulak P13 latans değerlerinden fazla olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlenmiştir (p0,05). Tüm bireylerde 95, 85, 80 ve 75 dB şiddetlerinde sol kulaktaki P13 - N23 amplitüd değerlerinin sağ kulaktaki P13 - N23 amplitüd değerlerine göre daha fazla olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlenmiştir (p0,05). Gelişimin hızlı olduğu ergenlik dönemi cVEMP normatif verileri araştırmak, hızlı gelişmeye bağlı olarak oluşan farklılıkları gözlemlemek ve patolojik sonuçları belirleme adına önemli bir yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Cervical Vestibular Evoked Myogenic potentials (cVEMP) is a short latency electromyogram recordby means of electrodes as a result of the tonus of Sternokleidomastoid muscle due to high dose of stimulus. This study aims at establishing the normative data for rapidly developing adolescents' latency values, their amplitude values, and interspeaks values. The research was performed in the Merkez Imam Hatip High School in Diyarbakır. The indiviuals included in the research were 37 students- of whom 18 were girls and 19 were boys- in the 13-18 age range, with average age of 15.35. Volunteering individuals who had normal pure audio hearing threshold type A tympanogram, and who had no vestibular complaints were included in the research. In consequence of cVEMP analyses no significant differences were found between left and right ears in terms of cVEMP threshold values in individuals (p>0.05). While no significant differences were found between ears in terms of N23 latency values at 95, 90, 85, 80, 75 and 70 dB loudness levels (p>0.05), it was found that the P13 latency value in the left ear only at 90 dB loudness level was bigger than the one in the right ear; and that the difference was statistically significant (p0.05). Researching the cVEMP normative data for adolescence period, when development is rapid, would be an important guide in observing the differences occuring due to the rapid development and in determining the pathological results.