Psoriazis vulgarisli hastalarda serum chemerin, fibronektin ve SHBG düzeylerinin araştırılması ve klinik parametrelerle karşılaştırılması
Investigation of serum chemerin, fibronectin and SHBG levels and comparison of clinical parameters in patients with psoriasis vulgaris
- Tez No: 326248
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN KIRTAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis, chemerin, fibronektin, SHBG, Psoriasis, chemerin, fibronectin, SHBG
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETPSORİAZİS VULGARİSLİ HASTALARDA SERUM CHEMERİN,FİBRONEKTİN VE SHBG DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI VE KLİNİKPARAMETRELERLE KARŞILAŞTIRILMASIDr. Hatice KOÇLUKUzmanlık Tezi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Necmettin KırtakMart 2013, 45 sayfaPsoriazis deriyi, tırnakları ve eklemleri etkileyebilen inflamatuar kronik vetekrarlayıcı bir hastalıktır. Psoriazis etyopatogenezi tam olarak açıklanamamıştır. Thücre aracılıklı keratinosit proliferasyonu ile karakterize otoimmün ve inflamatuvarbir hastalık olarak düşünülmektedir. Genetik ve travma, stres, enfeksiyonlar veilaçlar gibi çevresel faktörler hastalığın patogenezinde rol alabilmektedir.Çalışmamızda kronik tip plak psoriazis vulgarisli hastalarda serum chemerin,fibronektin ve seks hormon bağlayıcı globulin (SHBG) düzeyleri sağlıklı kontrollerlekarşılaştırıldı. Bu parametrelerin psoriazis etiyopatogenezindeki rolü ve buparametrelerin hastalığın şiddeti, süresi, vücut kitle indeksi (VKİ) ve artrit varlığıgibi klinik parametrelerle ilişkisi araştırılmıştır.Kırküç kronik plak tipi psoriazisli hasta ve yaş, cinsiyet ve VKİ'leri uyumlu 37sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Tüm hastaların yaş, cinsiyet, hastalık süresi, VKİ,PASI değerleri ve artrit olup olmadığı kaydedildi. Serum chemerin, fibronektin veSHBG değerleri karşılaştırıldı.Hasta grubunda kontrollerle karşılaştırıldığında chemerin düzeyleri anlamlıölçüde yüksek bulunurken, chemerin düzeyleri ve PASI, VKİ, hastalık süresiarasında herhangi bir koreleasyon saptanmadı. Hasta ve kontrol grubunda fibronektinve SHBG düzeyleri açısından fark tespit edilemedi. Artriti olan ve olmayan hastalararasında chemerin, fibronektin ve SHBG düzeyleri açısından anlamlı bir fark tespitedilmedi.Sonuç olarak, chemerinin psoriazisteki kronik inflamasyon patogenezinde roloynayabileceği düşünüldü fakat chemerin ile hastalık şiddeti ve artrit varlığı arasındailişki saptanmadı. Bunun yanısıra çalışmanın sonucunda serum SHBG vefibronektin düzeyleri ile psoriazis varlığı, şiddeti ve psoriatik artrit arasında ilişkisaptanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF SERUM CHEMERIN, FIBRONECTIN AND SHBGLEVELS AND COMPARISON OF CLINICAL PARAMETERS INPATIENTS WITH PSORIASIS VULGARISDr. Hatice KOÇLUKResidency Thesis, Department of DermatologySupervisor: Prof. Dr. Necmettin KırtakMarch 2013, 45 pagesPsoriasis is an inflammatory, chronic and recurrent disease which affects theskin, nails and joints. The pathogenesis of psoriasis is not absolutely known. It isthought to be an autoimmune and inflammatory disease, which is characterized bykeratinocyte proliferation through T cells. Genetic and enviromental factors such astrauma, stress, infections, and drugs may act a role in pathogenesis of psoriasis.In our study, levels of serum chemerin, fibronectin, sex hormon binding globulin(SHBG) of patients with chronic plaque type psoriasis vulgaris were compared withhealthy controls. Also roles of these parameters in ethiopatogenesis of psoriasis andrelations between these parameters and clinical parameters such as duration ofdisease, body mass index and existance of arthritis were evaluated.Fourty three patients with chronic plaque type psoriasis patients and 37 healthycontrols, compatible with age, sex and body mass index (BMI) were involved in ourstudy. For all patients age, sex, duration of the disease, BMI, PASI values andexistence of arthritis were recorded. Serum chemerin, fibronectin and SHBG valueswere compared.Although chemerin values were significiantly higher in patients compared withcontrols, there was no correlation between chemerin values and PASI, BMI, durationof the disease. No differences were found about fibronectin and SHBG valuesbetween patients and control group. No differences were found about chemerin,fibronectin and SHBG values between patients with and without arthritis.In conclusion, it has been thougt that chemerin may play a role in chronicinflamation in psoriasis, but we couldt find a relationship between severity of thedisease and arthritis. Meanwhile, according to our study there was no relationshipbetween the levels of SHBG, fibronectin levels and pathogenesis, severity of diseaseand psoriatic arthritis.