Tiroid fonksiyon bozukluğu olan hastalarda inflamatuar belirteçlerin serum düzeyleri ve tiroid fonksiyonlarıyla ilişkisi
Tiroid fonksiyon bozukluğu olan hastalarda inflamatuar belirteçlerin serum düzeyleri ve tiroid fonksiyonlariyla ilişkisi
  1. Tez No: 326284
  2. Yazar: AHMET ZİYA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESEN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid fonksiyon bozukluğu, İnflamatuar belirteç, Eritrosit sedimentasyon hızı, C-reaktif protein, Prokalsitonin, Ortalama platelet hacmi, Thyroid function disorder, inflammatory markers, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, procalcitonin, mean platelet volume
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Tiroid fonksiyon bozuklukları olan hashimoto tiroiditi ve graves hastalığının etyopatogenezinde otoimmünitenin tetiklemiş olduğu inflamasyonun varlığı yapılan birçok çalışmada kanıtlanmıştır. Bu çalışmada hem otoimmün tiroid fonksiyon bozukluğu olan hem de otoimmün olmayan tiroid fonksiyon bozukluğu olan hastalarda serum inflamatuar belirteç düzeyleri ve bunların tiroid fonksiyon bozukluklarıyla olan ilişkisi araştırılmıştır.Çalışmaya dahil edilen olgulardan (86 hipotiroidi, 67 hipertiroidi) ve sağlıklı kontrollerden (59 kişi) usulune uygun olarak alınan serum örneklerinde eritrosit sedimentasyon hızı(ESH), C-reaktif protein(CRP), prokalsitonin(PCT), ferritin ve ortalama platelet volümü(MPV) düzeyi Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Biyokimya Ana Bilim Dalı ve Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı labaratuarlarında çalışıldı.Hipotiroidi ve hipertiroidi grubunda olan hastalarda kontrol grubuna kıyasla serum ESH, CRP ve PCT düzeyi anlamlı düzeyde yüksek saptanırken MPV düzeyi anlamlı düzeyde düşük saptandı.Otoimmün tiroid hastalığı olan grupta kontrol grubuna kıyasla serum ESH ve PCT düzeyi anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Otoimmün olmayan tiroid hastalığı olan grupta ise kontrol grubuna kıyasla serum ESH ve PCT düzeyi anlamlı olarak yüksek saptanırken, serum MPV düzeyi anlamlı olarak düşük saptandı.Tiroid fonksiyon bozukluğu olan hastalarda inflamatuar belirteçlerin anlamlı düzeyde değişiklik gösteriyor olması bizde tiroid fonksiyon bozukluklarının etyopatogenezinde inflamasyon üzerinde durulması gerektiği düşüncesini uyandırmıştır. Hem otoimmün olan hemde otoimmün olmayan tiroid fonksiyon bozukluklarında inflamatur belirteç düzeylerinin anlamlı düzeyde değişiklik göstermesi, düşük düzeydeki sistemik inflamasyonun tiroidin tüm hastalıklarının zemininde var olduğunun güçlü bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
In many studies the presence of inflammation triggered by autoimmunity has been proven in the pathogenesis of thyroid dysfunctions as Hashimoto's thyroiditis and Graves' disease. In this study, serum inflammatory marker levels and their association with thyroid function disorders were investigated in patients with autoimmune thyroid dysfunction as well as non-autoimmune thyroid dysfunction.Blood samples were taken from enrolled patients (86 hypothyroid, 67 hyperthyroid) and healty controls in appropriate way and erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein(CRP), procalsitonin (PCT), ferritin, mean platelet volume (MPV) were studied in Gaziantep University Medical Faculty Biochemistry and Mycrobiology Labs.While serum levels of ESH, CRP, PCT were significantly elevated in patients with hypothyroidism and hyperthyroidism, MPV was significantly depressed.Serum levels of ESH, PCT were significantly elevated in patients with otoimmun thyroid desease. While serum levels of ESH, PCT were significantly elevated in patients with non-otoimmun thyroid desease, MPV was significantly depressed.In patients with thyroid dysfunction, inflammatory markers vary significantly were led us to focus on the idea of inflammation in pathogenesis of thyroid dysfunctions. Significantly varying levels of inflammatory markers in both autoimmune and non-autoimmune thyroid disorders, is a strong indicator of low levels of systemic inflammation based in all diseases of thyroid.