Antebrachium ve manusda periferik sinir anomalilerinin elektrodiyagnostik yöntemlerle saptanması
  1. Tez No: 32629
  2. Yazar: AYŞE SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİKEM SÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: İnnervasyon anomalileri, Martin-Gruber anastomozu, Riche-Cannieu anastomozu, Electrodiagnostic teknikler
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Anatomik ve sinir ileti çalışmalarında elde ve ön koldaki nervus (n.) medianus ve nervus ulnaris arasındaki ilişki, intrinsik el kaslarının motor innervasyonda değişiklikler sağlar. Yaşlan 18-22 arasındaki 108 tıp fakültesi öğrencisinde arasında yapılan çalışmada nervus medianus ve nervus ulnaris electromyografic teknikle sinir ileti çalışması yapılmıştır. Bilek ve dirsekten n. medianus ve n. ulnaris stimülatörlerle supramaximal olarak uyartıldı. Çalışma yüzeyel electrotlarla yapıldı. Toplam kas aksiyon potansiyeli (TKAP) musculus (m.) abductor pollicis brevis (APB), birinci dorsal interosseus (BDI) ve m. abductor digiti minimi (ADM) kaslarından kayıt edildi. Martin-Gruber anomalisi(MGA), 108 olgunun 19'unda (%17.5) saptanmıştır. MGA'nde bulunan BDI ve ADM kaslarının kombine tipi sıktı ve BDI ADM'den daha fazla innerve ediliyordu. Eldeki innervasyon anomalilerinde, 216 elin 153 'ünde (%70.8) thenar kasların innervasyonuna n. ulnaris de eşlik ediyordu. BDI ve ADM kasları normalde n. ulnaris'le innerve edilir. Travmatik veya herhangi bir sebeple sinir lezyonunda, n. ulnaris ve n. medianus anastomozlannm varlığını bilmek, fonksiyonel kayıplarda önemlidir. Bu anomalilerin varlığına hekim uyanık olmalıdır. Çünkü electrodiagnostic çalışmalar, periferik sinirlerin değişik sonuçlar verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY As provided by anatomical and nerve conduction studies, communications between the median and ulnar nerves, in the hand and in the forearm provide variations in the motor study was done in 108 'medical students, ages 18 to 22 referred to electromyographic studies of median and ulnar nerves conduction velocity. Supramaximal nerve stimulation of median and ulnar nerves at the wrist and elbow were used. In this study all recordings during nerve conduction studies were done with surface electrodes. The compound muscle action potentials were recorded from the abductor pollicis brevis(APB), first dorsal interosseous(FDI) and abductor digiti minimi(ADM) muscles. Median-to-ulnar communication Martin- Gruber anastomosis(MGA) was found in 19 (17.5 %) of the 108 subjects. We found that MGA innervated both FDI and ADM was the most common type and FDI was more common than ADM. Anomalies of innervation of the hand; innervation of the thenar muscles, in 153 of the 216 hands (70.8%), ulnar nerve also correspounds with this anomalies. FDI and ADM are innerved by ulnar nerve normally and sometimes median nerve participales this innervations. In case of travmatic or entrapment nerve lesions in the presence of anastomosis between the median and ulnar nerve functional loss differs. In the presence of this anomalies the medician must be careful; because the electrodiagnostic studies the peripheric nerves can result in the different clinics. Key-words : innervation anomalies, Martin-Gruber anostomosis Riche- Cannieou anostomosis, Hectrodiagnosis techniques.