Prefabrike flepler ile yüz rekonstrüksiyonu yapılan hastalarda geç dönem duyu muayenesi
Late term sensory examination in patients whose faces were reconstructed with prefabricated flaps
  1. Tez No: 326314
  2. Yazar: İBRAHİM MEYZİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Prefabrike flep, duyu muayenesi, yüz rekonstrüksiyonu, Prefabricated flap, sensory examination, facial reconstruction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Meyzin İ. Prefabrike Flepler ile Yüz Rekonstrüksiyonu Yapılan Hastalarda Geç Dönem Duyu Muayenesi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrükrif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı. Tıpta Uzmanlık Tezi. İstanbul. 2013Amaç:Günümüzde yüz rekonstrüksiyonu için kullanılması ön görülen fleplerde ilk olarak istenilen özellikler fonksiyonel ve kozmetik açıdan en iyi sonucu verebilmesidir. Bu fleplerin dayanıklı ve sağlam (ömür boyu) olabilmeleri için flep dokusunun duyusunun (koruyucu duyu) da mevcut olması gerekmektedir. Bu çalışmada retrospektif olarak yüz rekonstrüksiyonunda kullanıllan prefabrike fleplerin geç dönem duyu muayenesi incelenmiş olup, sağlam taraf yüz yarısı ile sekonder iyileşme alanı, tam ve kısmi kalınlıklı deri grefti ile karşılaştırılması yapılmıştır.Gereç ve Yöntem:Ocak 2004 ve Aralık 2012 yılları arasında prefabrike flep ile yüz rekonstrüksiyonu yapılan 9 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların 5'i kadın, 4'ü erkekti ve yaş ortalaması 25,5 (12-31)'di. Ortalama takip süreleri 66,3 (9ay 8yıl) ay olarak hesaplandı. Hastaların yüz bölgesinde bulunan sekonder iyileşme alanının, tam ve kısmi kalınlıklı deri greftinin , prefabrike flep dokusunun ve sağlam taraf yüz bölgesinin sıcak-soğuk ayırımına, vibrasyon testine, sivri-künt ayırımına, iki-nokta ayırımına ve Semmens-Weinstein monoflaman testine bakılarak birbirleri ile karşılaştırıldı.Bulgular:Yapılan duyu muayenesi sonucu; sivri-künt ayırım testinde dokular arası bir fark bulunmadı, sıcak-soğuk ayırım testi sonucu sağlam taraf yüz bölgesine en yakın sonucu veren tam kalınlıklı deri greftinin olduğu, vibrasyon testinde ise kemik dokuya en yakın olan bölgeler (sekonder iyileşme) daha hassas olsa da anlamlı fark bulunamadı. Iki-nokta ayırım testinde normal sınıflamaya sekonder iyileşme alanı girerken flep dokusu iyi sınıflamasında yer aldı. Monoflaman testinde ise en iyi koruyucu duyuya flep dokusunun sahip olduğu görüldü.Sonuç:Yapılan duyu testleri sonucu koruyucu duyusu en iyi olan ve karşı taraf sağlam doku ile aynı sınıflamada yer alan prefabrike flep dokusu olduğu görüldü. Rekonstrüksiyonda kullanılan flep dokularının kozmetik ve fonksiyonel açıdan en iyi sonucu verebilmesi için sağlam ve dayanıklı olması gerekmektedir. Sağlam ve dayanıklı olabilmesi için bu dokuların koruyucu duyuya ihtiyaçları aşikardır. Günümüzde felp ile ideal bir rekonstrüksiyonda yapılan damar onarımları tek başına yeterli olmamakta ve getirilen flep dokusunun duyu sinirinin de mümkünse alıcı bölgedeki bir duyu siniri ile koaptasyonu yapılmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Meyzin I. Late Term Sensory Examination in Patients Whose Faces Were Reconstructed With Prefabricated Flaps. Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, Plastic, Reconstructive, and Aesthetic Surgery Department. Medical Specialty Thesis. Istanbul. 2013Aims:Nowadays, the flaps that give the best functional, and cosmetic results are preferred for facial reconstruction. In order for the flaps to be durable, and sturdy for the whole life, the flap tissue must be sensible (protective sensation). In this study, the late term sensory examinations of the prefabricated flaps that were used for facial reconstruction were evaluated retrospectively. The prefabricated flaps were compared with an intact facial half, a secondary healing site, a full thickness skin graft, and a partial thickness skin graft.Materials and Methods:Nine patients who underwent facial reconstruction with prefabricated flaps between January 2004, and December 2012 were included in this study. Five of these patients were females, and four of them were females. The mean age of the patients was 25.5 years (12-31). The mean follow-up time was calculated as 66.3 months (9 months-8 years). The hot-cold differentiation, the vibration test, the sharp-dull differentiation, two point discrimination, and Semmens-Weinstein monofilament tests were performed for the secondary healing sites, full thickness, and split thickness skin grafts, the prefabricated skin tissue, and the intact facial half.Findings:Acccording to the sensory examination, no difference was found between the tissues in the aspect of sharp-dull differentiation. According to the hot-cold differentiation test, the results of the full thickness skin graft were closest to the intact facial half. The secondary healing sites that were closest to the bone showed beter results in the vibration test, but the difference was not statistically significant. The secondary healing sites were classified as normal in the two-point discrimination test whereas the flap tissue was classified as good. The flap tissue had the best protective sensation according to the monofilament test.Results:According to the sensory tests, the prefabricated flap was found to be the best in the aspect of protective sensation, and it was found in the same classification group with the intact opposite facial skin. The flaps that are used for reconstruction must be durable, and sturdy for obtaining the best cosmetic, and functional results, and these tissues require protective sensation for this condition. Recently it was found that the vascular anastomoses alone are not sufficient for an ideal reconstruction. In fact, the sensory nerve of the flap should be coapted to the sensory nerve of the recieving site.