Hemşirelerin hasta güvenliğine yönelik görüş ve tutumlarının incelenmesi
Options and attitudes of nurses for patient safety investigation
- Tez No: 326369
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER ARGON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta Güvenliği, Hasta Güvenliği Stratejileri, Tıbbi Hata, Hemşire İstihdamı, Strategies For Patient Safety, Patient Safety, Medical Errors, Nurse Recruitment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Son yıllarda sağlık hizmetlerinin sunumu sürecinde risk faktörlerinin yüksek olması, tıbbi hataların artış göstermesi nedeniyle hasta güvenliği çalışmaları hız kazanmıştır. Sağlık hizmetleri sunumundaki hataların önceden belirlenebilmesi, önlenebilmesi ve dolayısıyla hastaların daha sağlıklı ve güvenli şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için sağlık kuruluşları ve bu kuruluşlardaki çalışanlara büyük sorumluluklar düşmektedir. Hasta güvenliği sağlık ekibi üyelerinin öncelikli konuları arasında olduğu gibi temel hemşirelik bakımının önemli unsurlarındandır. Hasta güvenliği girişimleri ve stratejileri yoluyla sağlık bakımında kaliteyi geliştirmede hemşirelik hizmetleri anahtar rol oynamaktadır.Bu çalışmanın amacı, hemşirelik hizmetlerindeki hasta güvenliği kavramının önemini vurgulamak amacıyla araştırmaya alınan hastanelerde hasta güvenliği uygulamalarını ve hemşirelerin bu konudaki görüş ve tutumları incelenmiş ve tanımlayıcı bir çalışma olarak yapılmıştır. Bu kapsamda hasta güvenliği kavramı, Türkiye ve Dünyadaki hasta güvenliği uygulamaları, sağlık hizmetinde hasta güvenliği ve kalite geliştirme stratejileri detaylı olarak irdelenerek, sağlık hizmetlerinin güvenli ve kaliteli bir şekilde sunulabilmesi için hasta güvenliğinin önemi vurgulanmaya çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini iki devlet hastanesinde çalışan toplam 267 hemşireden oluşmaktadır. Çalışmanın verileri; araştırmacı tarafından geliştirilen, hemşirelerin tanıtıcı özellikleri, hasta güvenliğini tehdit eden potansiyel olaylar, hasta güvenliği uygulamaları ve hasta güvenliğine yönelik görüşlerin yer aldığı dört bölümden oluşan Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. İstatistik analizlerde, istatistiksel yöntemler (frekans, ortalama, yüzde, standart sapma), Kolmogrov-Smirrov, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Önem sırasının belirlenmesini içeren sorularda ağırlıklı toplamlar hesaplanarak öncelik analizleri kullanılmıştır.Elde edilen verilerde hemşireler; uygun olmayan fiziki ortamın (%20,6) ve tedavi uygulama saatinin geciktirilmesinin hasta güvenliğini tehdit eden risk faktörleri arasında görüldüğünü belirtmişlerdir. Tehdit eden durumların oluşma nedenleri arasında, hemşire başına düşen hasta sayısının çokluğu (%13,8), hastanın bilinç durumu (%23) olarak ilk sırada ifade etmişlerdir. Hemşirelerin hasta güvenliği uygulamalarına yüksek oranda katılım gösterdiği, bağımsız değişkenlere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, hemşirelerin hasta güvenliği algısını geliştirmek ve hastanelerin öncelikli konusu olması amacıyla önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
In recent years, a high risk factors in the process of reproduction health services, due to the increase in the number of medical errors patient safety studies show accelerated. Health services presentation, determining in advance and thus limit errors, patients are more healthy and safe way for savvy health services and organizations are causing great responsibilities to employees, healthcare organizations. Patient safety as between members of the health team priority topics. the basic nursing care important school Patient safety initiatives and strategies in developing the quality of health care through nursing plays a key role.The objective of this study, nursing services, in order to highlight the importance of the concept of patient safety in hospitals for patient safety applications, and nurses from the research in this topic are explored opinions and attitudes.It was designed as descriptive study.In this context, the concept of patient safety, patient safety practices in the world, Turkey and health strategies for improving patient safety and quality in the service of irdelenerek, as detailed in a way that is safe and quality of health services can be presented, the importance of vurgulanmaya for the nine patient safety.Study population is comprised of 267 nurses working in two hospitals. Study data was collected by using an Information Form developed by the researcher. The form is comprised of four parts and covers demographic information about nurses, potential threats to patient safety, patient safety practices and their views about patient safety. For data analysis, statistical methods (frequency, average, percentage, standard deviation), Kolmogrov-Smirrov, Mann Whitney-U, and Kruskal Wallis tests were used. In questions containing determining of the order of importance, percentage of the weighed aggregates was calculated.Collected data shows that nurses consider eneligible physical environment (20,6 %) and delayed therapy hour as risk factors treatening the patient safety. Main reasons leading to the threatening situations are reported as high number of patients per nurse (13,8 %), consciousness status of patients (23 %). Also it was found out that nurses participate highly in patient safety practices, but it varies depending on independent variables.In this study towards the obtained results, suggestions were given in order to improve the nurses perception of patient safety and related institutions should give priority to develop patient safety.