Hemşirelerin hasta teslim süreci hakkındaki görüşleri ve deneyimleri
The opinions and experiences of nurses regarding the patient handoff process
- Tez No: 503398
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL BADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hasta teslimi, hasta güvenliği, SBAR, profesyonel iletişim teknikleri, Patient handoff, patient safety, SBAR, professional communication techniques
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hemşirelerin Hasta Teslim Süreçleri Hakkındaki Görüşleri ve Deneyimleri Çalışmanın Amacı, SBAR yöntemi ile hasta teslimi yapılan bir hastanede çalışan hemşirelerin hasta teslim süreci ve yöntemi ile ilgili görüş ve deneyimlerini ortaya koymaktır. Özel bir hastanede Temmuz- Kasım 2016 tarihlerinde yapılan tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırmanın yapıldığı kurumda oryantasyon eğitimini tamamlamış SBAR(Situation, Background, Assessment, Recommendation yöntemi ile hasta teslimi yapan hemşirelerin % 69.2'si (n=200) çalışmaya katılmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan ve iki bölümden oluşan veri toplama formu kullanılmıştır. Ankette yer alan hasta teslim süreci Likert tipi 14 soru için kapsam geçerlilik indeksi 0.98, Cronbach alfa katsayısı 0.75 bulunmuştur. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız grup t testi ve ANOVA kullanılmıştır. Hemşirelerin çoğu, hasta teslimi ve SBAR yönteminin kullanımına yönelik süreci bildiklerini, bu konuda eğitim aldıklarını, hasta güvenliğini önde tuttuklarını, ancak teslim işlemini sadece rapor odalarında yaptıklarını bildirmiştir. Hemşirelerin yaklaşık yarısı teslim sırasında bölünme olmadan teslim yaptıklarını, hasta teslimi ile ilgili hangi bilgilerin aktarılacağı konusunda farklı görüşlerinin bulunduğunu, üçte ikisi yeterli ve doğru bilgiyi aldıklarını ifade etmiştir. Ancak hemşirelerin üçte biri teslim sırasında bölünmeler olduğunu ve yarısı da birim içi ve dışı teslimlerinde bazen yeterli bilgiyi almadıklarını belirtmiştir. Hemşireler, SBAR formunun hasta ile ilgili bilgileri hatırlatmada ve hasta bakımının devamlılığını sağlamada yararlı olduğunu ve hastanın güvenli bir şekilde teslim edilmesini kolaylaştırdığını ifade etmişlerdir. Hasta tesliminde SBAR yönteminin uygulanmasına yönelik süreçlerin iyileştirilmesine ve hemşirelerin farkındaliklarının artırılmasına ihtiyaç vardır. İlave olarak SBAR yönteminin uygulanmasına ve hasta ile ilgili sonuçlarının ortaya konulmasına yönelik gözleme dayalı araştırmalar önerilir.
Özet (Çeviri)
The Opinions and Experiences of Nurses regarding the Patient Handoff Process The aim of present study is to reveal the opinions and experiences pf regarding the shift reporting process in a hospital where the SBAR (Situation, Background, Assessment, Recommendation) handoff method is routinely undertaken. The descriptive study was performed in a private hospital between July and November 2016. Nurses who completed the prerequisite education program to use the SBAR method were considered eligible for the study. A total of 200 nurses (69.2% of whole nursing staff) were included in the study.A data collection survey consisting of two parts was used in the study. The context validity of the survey was approved by 10 different specialists and context validity index found to be .98. the form was prepared by investigator based on her personal observations and literature knowledge. Cronbach's alpha of the 15 items on the Likert-scale questions regarding the shift report process was found to be 74.9%. Stastical analyses included descriptives , independent samples t test, and ANOVA. Most of the nurses reported that were trained about the use of patient handoff and SBAR method process. For them, patient safety is a primary objective. They also reported that the handoff process was only done in report rooms. Approximately half of the nurses stated that they do the handoff without interruption. They had different views on what information about patient handoff and two-thirds said that they received adequate and correct information ; on the other hand, one third of the nurses stated that SBAR form ise useful for being reminded about patient information, maintaining and facilitating the safe handoff of patients. There is a need to improve the processes for the implementation of the SBAR method in patient handoff and to raise the awareness of nurses. In addition, it is recommended to conduct observational studies to demonstrate the application of the SBAR method and its patient-related outcomes.