Hemşirelerde psikolojik şiddet (Mobbing) ile atılganlık düzeyi ilişkisi
The relationship between psychological violence (Mobbing) and levels of assertiveness
- Tez No: 326374
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL ÖZGÜR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Psikolojik Şiddet (Mobbing), Hemşirelik, Atılganlık, Psychological Violence (Mobbing), Nursing, Assertiveness
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 109
Özet
HEMŞİRELERDE PSİKOLOJİK ŞİDDET (MOBBİNG) İLE ATILGANLIK DÜZEYİ İLİŞKİSİGüldeniz AYHANYüksek Lisans Tezi, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim DalıTez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Gönül ÖZGÜREylül 2012, 109 SayfaPsikolojik şiddet, işyerinde bir veya birkaç kişinin diğer bir kişiye sistemli olarak yönelttikleri, etik dışı iletişim ile düşmanca davranışlarda bulunması olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, hemşirelerin psikolojik şiddete maruz kalmaları ile atılganlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi açıklamak amacıyla tanımlayıcı ve ilişkisel olarak yapılmıştır.Araştırma 1 Ağustos-1 Kasım 2011 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemini olasılıksız yöntemle seçilen araştırmaya katılmaya gönüllü 472 hemşire oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Yıldırım ve Yıldırım (2007) tarafından geliştirilen Psikolojik Şiddet Ölçeği ve Rathus (1977) tarafından geliştirilen Voltan (1980) tarafından Türkçeye uyarlanıp güvenilirlik geçerlilik çalışması yapılan Rathus Atılganlık Envanteri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı, yüzde dağılımlar ki-kare ve kolerasyon testlerinden yararlanılmıştır.Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 28,9±4.46 olduğu, %87,9'unun lisans mezunu, %41,9'unun 6ay-4yıl arası çalışma deneyimine sahip ve %47,7'sinin çalıştığı servisten memnun olduğu belirlenmiştir.Hemşirelerin %52,1'inin psikolojik şiddete maruz kaldığı ve %83,9'unun atılgan bir yapıya sahip olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin psikolojik şiddete maruz kalmaları ile atılganlık düzeyleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönde çok zayıf bir ilişki saptanmıştır (r=0.078 p>0.01).Sonuç olarak hemşirelerin psikolojik şiddete maruz kaldığı, atılganlık düzeyi ile psikolojik şiddet arasında bir ilişkinin varlığından söz etmenin doğru olamayacağı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
THE RELATİONSHİP BETWEEN PSYCHOLOGİCAL VİOLENCE (MOBBİNG) AND LEVELS OF ASSERTİVENESSGüldeniz AYHANMasters Thesis in Department of Psychiatric NursingSupervisor: Assistant Prof. Dr. Gönül ÖZGÜRSeptember 2012, 109 PagesMobbing is described as persons or someones behaving hostile towards other systemeticallly with unethical communication at work place. This study has been carried out as definitive and correlational in order to explain the relationship between nurses being exposed to psychological violence and levels of assertiveness.The research has been accompolished within the dates 1 August and 1 November in 2011. The sample of the research is composed by 472 volunteer nurses chosen through improbable method. In the collection of research datum, Personal Information Form, Psychological Violence Measure developed by Yıldırım and Yıldırım (2007 and Rathus Assertiveness Inventory thats reliability and applicability studies done and translated into Turkish by Voltan (1980) are used. In the evalutaionof the datum, it is drawn upon number ,percen tage dispersion, k-square and correlation tests.The age average of the nurses participated in the research is 28.9±4.46, %87.9 of the nurses are graduates of certificate of approval, %41.9 of them has six months-four year experience and %47.7 of them are pleased to work at their own service.It is determined that %52 of nurses are exposed to mobbing and %83.9 of the nurses are confident. A very dainty relationship is statistically determined between nurses being exposed to mobbing and the level of assertiveness. (r=0.078 p>0.01).As a conclusion, it is apparent that it will not be true to mention a relation between level of assertiveness and mobbing.