Hemşirelerde psikolojik şiddet ve tükenmişliğin iş yaşam kalitesine etkisi
The effect of psychological violence and burnout on the quality of work life in nurses
- Tez No: 799539
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İş yaşam kalitesi, Psikolojik şiddet, Tükenmişlik, Nursing, Quality Of Work Life, Psychological Violence, Burnout
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmamız hemşirelerde psikolojik şiddet ve tükenmişliğin iş yaşam kalitesine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Tanımlayıcı tipteki bu çalışma Şırnak ilinde bulunan kamu hastanelerinde çalışan 508 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler sosyo-demografik özellikleri içeren katılımcı bilgi formu, Psikolojik Şiddet (Mobing) Ölçeği (PŞÖ), Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ve Hemşirelik İş Yaşamı Kalitesi Ölçeği (HİYKÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin analizi bilgisayar ortamında; sayı, yüzdelik, frekans, ortalama, standart sapma, parametrik ve pearson's korelasyon testleri kullanılarak yapıldı. Çalışmaya katılanların hemşirelerin sırasıyla PŞÖ, MTÖ ve HİYKÖ toplam puan ortalaması 37.23±30.92, 50.66±11.93 ve 109.89±17.14 olduğu görüldü. Hemşirelerin %76.8'i 20-29 yaş arasında olduğu, %55.1'i kadın, %63.6'sı bekar, %82.1'i lisans mezunu, %51'inin geliri giderden az, %46.3'ü 2-5 yıl arasında çalışan, %59.4'ü dahiliye servisinde, %38.4'ü şuan bulunduğu serviste 1-5 yıl arasında çalışan, %91.1'inin servis hemşiresi, %80.5'inin nöbet tuttuğu, %62.4'ünün haftalık 42-72 saat arası çalıştığı, %69.1'inin iş yükünün fazla olduğu, %47.8'inin çalıştığı servisten yeteri kadar memnun olmadığı, %63.8 hemşirelik mesleğini severek seçtiği, %69.7'sinin Meslek hayatında psikolojik şiddete maruz kaldığı, %82.9'unun mesleki hayatında psikolojik şiddete maruz kalan birilerine şahit olduğu, %35.4'ünün hemşireler tarafından psikolojik şiddet uğradığı, %52.6'sının mesleki bir sertifika programına katıldığı, %69.5'inin aldığı ücretten memnun olmadığı ve %37.6'sının mesai saatleri içerisinde 1-5 arası hastaya baktığı görüldü. PŞÖ, MTÖ ile HİYKÖ arasında negatif yönlü, PŞÖ ile MTÖ arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulundu. Çalışma sonucunda; hemşirelerin psikolojik şiddete maruz kaldığı, tükenmişlik düzeyleri ve iş yaşam kalitelerinin orta seviyede olduğu saptandı. Hemşirelerin psikolojik şiddet ve tükenmişlik düzeyi artıkça iş yaşam kalitelerinin azaldığı, psikolojik düzeyi artıkça tükenmişlik düzeylerinin artığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Our study was carried out to analyze the effects of psychological violence and burnout syndrome on the quality of work life among nurses. This descriptive study was conducted with 508 nurses working in public hospitals in Şırnak province. The data were collected using the participant information form including socio-demographic features, the Psychological Violence Scale (PVS), Maslach Burnout Scale (MBS), and the Quality of Nursing Work Life Scale (QNWLS). Analysis of data in computer environment; number, percentile, frequency, mean, standard deviation, parametric and Pearson's correlation tests were used. It was observed that the total average scores of the nurses participating in the study were 37.23±30.92, 50.66±11.93, and 109.89±17.14 in PVS, MBS, and QNWLS, respectively. 76.8% of the nurses are between the ages of 20-29, 55.1% are women, 63.6% are single, 82.1% has bachelor's degree, 51% have less income than expenses, 46.3% have been working between 2-5 years, 59.4% worked in the internal medicine service, 38.4% worked for 1-5 years in the current service, 91.1% were service nurses, 80.5% were on duty, 62.4% worked 42-72 hours a week, 69.1% The workload was high, 47.8% were not satisfied with the service they worked for, 63.8% chose the nursing profession out of love, 69.7% were exposed to psychological violence in their professional life, 82.9% witnessed someone who was exposed to psychological violence in their professional life, It was observed that 35.4% were subjected to psychological violence by nurses, 52.6% attended a professional certificate program, 69.5% were not satisfied with the salary they received, and 37.6% looked after 1-5 patients during working hours. There was a negative significant correlation between PVS, MBS and QNWLS, and a positive relationship between PVS and MBS. In the results of working; It was determined that nurses were exposed to psychological violence, their burnout levels and work life quality were moderate. It was determined that as the level of psychological violence and burnout of the nurses increased, their quality of work life decreased, and the level of burnout increased as their psychological level increased.