ST elevasyonlu akut miyokart infarktüslü hastalarda serum HSP 70 düzeylerinin tanıdaki yeri
The role serume HSP 70 levels at diagnosis of patients with ST eleveted myocart infarction
- Tez No: 326450
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, STEMI, HSP70, Acute coronary syndrome, STEMI, HSP70
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETElektrokardiografide ST elevasyonlu akut miyokart infarktüsü (STEMI) tüm dünyada mortalite ve morbiditenin en başta gelen nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıp tüm korunma çabalarına rağmen sıklığında artış olan ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu nedenle STEMI'da erken tanı ve risk değerlendirilmesi konuları büyük önem taşımaktadır.Bizde çalışmamızda STEMI ile acil servisimize başvuran hastalarda HSP70 düzeyi ile kardiyak markırlar arasındaki ilişkiyi ve hastalık sürecinde HSP70 düzeyindeki değişiklikleri saptamayı amaçladık.Yaptığımız prospektif çalışmaya Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine başvuran EKG' sinde enaz ardışık 2 derivasyonda 0.1mV ST segment yükselmesi olan 40 yaş üstü 50 hasta dahil edildi ve altta yatan komorbit hastalığı olmayan 50 kişiden kontrol grubu oluşturuldu. Hastaların başvuru anındaki HSP70 düzeyleri ve kardiyak markır düzey ölçümleri için kan örnekleri alındı ve 3 gün sonrada hastalardan kontrol serum HSP70 düzeyleri için kan örnekleri alınarak elde edilen bulguların istatistiksel analizi yapıldı.Çalışmamızda hastaların 3. gün HSP70 düzeylerinin geliş düzeyine göre anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi (sırasıyla 761.433-575.905pg/ml) (p0.05).Yaptığımız çalışmayı destekleyen daha öncede AKS HSP70 ilişkisini gösteren çalışmalar yapılmış olup benzer sonuçlar elde edilmiştir. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ROLE SERUME HSP70 LEVELS AT DIAGNOSIS OF PATIENTS WITH ST ELEVETED MYOCART INFARCTIONAcute myocardial infarction with ST elevation (STEMI) is the leading cause of morbidity and mortality all over the world in the first place; despite efforts to take all the protection, it becomes a serious health problem with increased frequency. Therefore, early diagnosis and risk assessment issues about STEMI is of great importance.We study, the relationship between the level of HSP70 and cardiac markırs. We aimed to determine the disease process within HSP70 changes levels who admitted to our emergency department with STEMI.Our prospective study presented who were admitted to Firat University Medical School Hospital Emergency Department with the ECG derivation at least 0.1 mV ST segment elevation in 2 consecutive derivation. Fifty patients were included above 40 years of age and control group consisted of 50 people who have no underlying comorbid disease. Blood samples were collected for measurement of serum HSP70 and cardiac markır levels in the patients at admission, and 3 days later blood samples were collected to the patients The findings level analyzed statistically.In our study, HSP70 were found to be significantly higher in the third day patients than the level of incidence (761.433-575.905 pg / ml) (p 0.05).We found that 3rd day patients with STEMI seeing a high levels of HSP70 in follow-up study. ACS has previously been correlated with HSP70, similar results were obtained. We believe that more research needs to be done on this subject.