Vitronektin düzeyinin akut koroner sendromlu hastalarda diagnostik ve prognostik önemi
Diagnostic and prognostic significance of vitronectin levels in patients with acute coronary syndrome
- Tez No: 337330
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNİYE YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Vitronektin, akut koroner sendrom, koroner arter hastalıı, ateroskleroz, major kardiyovasküler olay, Vitronectin, acute coronary syndrome, coronary artery disease, atherosclerosis, major cardiovascular event
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş ve Amaç: Vitronektin (VN) bir plazma glikoproteini olup ateroskleroz patogenezindeki rolü aratırılmaktadır. Çalımamızın amacı tek ölçümle akut koroner sendromda (AKS) tanı belirteci olarak kullanılabilirliini, hastane içi ve altı aylık takipte major kardiyovasküler olay (MACE) öngörü deerini belirlemektir. Materyal ve Metod: Çalıma popülasyonu ST elevasyonlu akut miyokard infarktüslü (STEM) 30, non-ST elevasyonlu akut koroner sendromlu (NSTE-AKS) 32 hasta ve koroner arterleri anjiyografik olarak normal 18 bireyden olutu. Bavuruda VN serum düzeyi ELISA yöntemi ile belirlendi. Hasta özellikleri, yapılan tedavi ve kardiyovasküler olaylar, prognostik risk belirteçleri kaydedildi. Hastalar 6 ay takip edildi. Ölüm, tekrarlayan AM, kalp yetersizlii, major ventriküler aritmi ve inme MACE olarak belirlendi. AKS?lerdeki VN düzeyleri normal grup ile kıyaslanarak tanı deeri aratırıldı. Bulgular: VN düzeyleri AKS?li hastalarda kontrol grubuna kıyasla yüksekti (p=0,001). AKS tanısı için ROC analizinde elde edilen 1.59 µg/ml?lik kestirim deeri %64 duyarlılık, %83 özgüllük gösterdi (p=0,004). 1.59 µg/ml üzerindeki deerler %93 pozitif prediktif deere sahipti. VN?nin üst iki kuartilinde alt iki kuartile göre hastane içi ve 6 ay izlemde MACE geliimi fazlaydı (Hastane içi p=0,026, 6 ay izlem p=0,001). Dier prognoz belirleyicileri ile çoklu regresyon analizinde baımsız olarak MACE?yi öngördü (p=0,001). KAH yaygınlıı ile VN kuartilleri arasında anlamlı bir korelasyon gözlendi (p=0.016). Gensini skoru NSTE-AKS kolunda VN düzeyi ile pozitif korelasyon bulundu (p=0,013). Sonuç: Çalımamıza dayanarak VN?nin AKS?lerde klinik ile birlikte deerlendirildiinde tanı testi olarak kullanılabileceini söyleyebiliriz. Ancak yüksek hasta katılımlı çalımalarla desteklenmelidir. AKS?lerde güçlü bir MACE öngörücüsü olduu ve KAH?ın yaygınlıının bir belirteci olduu dier çalımalara benzer ekilde bizim çalımamızla da desteklenmitir.
Özet (Çeviri)
Background: Vitronectin (VN) is a novel plasma glycoprotein. Its role in the pathogenesis of atherosclerosis is a subject of active investigation. The aim of this study is to determine the utility of single VN measurement in the diagnosis of acute coronary syndromes (ACS), as well as its value in predicting major cardiovascular events (MACE) in-hospital and six month period after ACS. Material and Methods: Study population consisted of 30 ST segment elevation acute myocardial infarction (STEMI), 32 non-ST segment elevation acute coronary syndrome (NSTE-ACS) patients and 18 control cases with documented normal coronary arteries. VN serum level was measured on admission for ACS, using ELISA method. Patient characteristics, administered treatments, and prognostic risk markers for cardiovascular events were recorded. Patients were followed up for six months for MACE including death, ACS, heart failure, ventricular arrhythmias and stroke. VN levels in ACS patients were compared with VN levels in control subjects in order to determine its diagnostic value. VN's predictive value was investigated in comparison with recognized prognostic markers. Findings: VN levels were higher in ACS patients compared to controls (p=0.001). VN's cut-off value was 1.59 µg/ml in the diagnosis of ACS with a sensitivity of 64% and specificity of 83% using ROC analysis (p=0.004). VN levels >1.59 µg/ml had a positive predictive value of 93%. When upper two quartiles were compared to the lower quartiles, in-hospital and 6-month MACE values were found to be significantly higher (p=0.026 and p=0.001 respectively). VN was also able to predict MACE independent of other prognostic markers in multivariate regression analysis (p=0.001). There were significant correlations between CAD severity and VN quartiles (p=0.016). A positive correlation was found between Gensini score and VN levels in the NSTE-ACS group (p=0.013). Conclusion: Based on these data, we can state that VN may be used as a diagnostic test in ACS patients together with clinical evaluation. These findings should be supported with additional studies performed in larger patient groups. The VN's strong predictive value for MACE in ACS, along with its relation with CAD severity was supported with our findings, which were in line with several previous studies.