Acil servise başvuran altmış beş yaş üzeri hastaların demografik özellikleri
Demographics features of patients older than 65 years presenting to emergency department
- Tez No: 326451
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı hasta, acil servis, komorbide, polifarmasi, Geriatric patient, emergency department, comorbidity, polipharmacy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETÜlkemizde yaşlı nüfusun hızla artmasına paralel olarak, acil servisin yaşlı nüfus tarafından kullanımı da artmaktadır. Yaşlı hastalarda eşlik eden birçok hastalığın var olması nedeniyle komplike bir klinik oluşur. Yaşlı hastaların acil servis ortamında değerlendirilmeleri zor olabilir. Yaşlı nüfusun acil problemleri için özel eğitimli personellerin varlığı, daha hızlı ve kaliteli bir sağlık hizmetine sebep olacaktır. Bu nedenlerden dolayı acil servisine başvuran yaşlı hasta profilini çıkarmak önem kazanmıştır. Çalışmamızda acil servise başvuran hasta grubunun demografik özellikleri ve yaşlı hasta profilinin araştırılması planlanmıştır.Haziran 2011 - Kasım 2011 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis'ine başvuran 65 yaş ve üzerindeki hastaların şikâyetleri, tanıları, altta yatan hastalıkları, kullanmakta oldukları ilaçlar, hastanede geçirdikleri süre, yatış yapılan servisler ve ölüm oranları prospektif olarak kaydedildi.Acil servis başvurularının ortalama %13.8'ini 65 yaş ve üzeri yaşlı populasyon oluşturuyordu. Yaş ortalaması 74.8±7.2 olarak bulundu. Hastalarımızın %49.2'si kadın, %50.8'i erkekti. En sık eşlik eden komorbid hastalıklar hipertansiyon (%37.2), koroner arter hastalığı (%21.9) ve diabetes mellitus (%18) olarak saptandı. En sık tanı konulan üç hastalık sırasıyla serebrovaskuler hastalık (%5.3), konjestif kalp yetersizliği (%4.8) ve periferik vertigo (%4.2) olarak tespit edildi. Hastaların %38.3'ü yatırıldı. En sık yatış yapılan bölüm kardiyoloji olarak belirlendi.Acil servislere başvuran geriatrik hasta sayısının fazla olması, acil servis ekibinin geriatri konusunda bilgi sahibi olması zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini düşünülmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDEMOGRAPHICS FEATURES OF PATIENTS OLDER THAN 65 YEARS PRESENTING TO EMERGENCY DEPARTMENTAdmission to the emergency department by the elderly is increasing proportionally with the increase in the elderly population in Türkiye. The presence of multiple diseases causes a complicated clinical situation. Evaluation of elderly patients in the emergency department may be difficult. Approaching the emergency problems of the elderly population with specially educated personnel will result in the prevision of a faster and more qualified health service. From these reasons, knowing the elderly patient profile presenting to emergency department becomes important. Our study, we aimed to evaluate the demographics of elderly patients who were admitted to the emergency department.Complaints, diagnosis, history of illnesses, medications, length of hospital stay, wards of admission, and mortality rates of patients older than 65 years, presenting to Fırat University Emergency Department from June 2011 to November 2011 were recorded prospectively from patient records.On average, 13.8% of the total number of patients who applied to the emergency department represented the geriatric population over the age of 65. Mean of age was 74.8±7.2. The results indicated that 37.2% hypertension, 21.9% coronary artery disease and 18% diabetes mellitus. Top three disease was found as follows: strokes (%5.3), congestive heart failure (%4.8), vertigo (%4.2). The gender distribution of the elderly was 49.2% women and 50.8 men. 38.3% of all admission to the geriatric patients were hospitalized. The most common department of hospitalization was cardiology.High rates of geriatric patients applying to emergency department show the necessity for emergency staff to be informed and trained about geriatrics. We think that, more research needs to be done on this subject.