Çeşitli klinik materyallerden izole edilen metisiline dirençli staphylococcus aureus (MRSA) suşlarında vankomisinin invitro aktivitesinin araştırılması
Various isolated methicillin resistant staphylococcus aureus clinical materials (MRSA) strains of vancomycin investigation activity in vitro
- Tez No: 326465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, Vancomycin, Minimum inhibitory concentration
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETMetisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), hastane kaynaklı infeksiyonların önemli etkenlerinden olup bir çok hastanede endemik hale gelmiştir. Haziran 2002'de Amerika Birleşik Devletleri'de ilk vankomisine dirençli Staphylococcus aureus (VRSA) suşunun izole edilmesi, gelecekte bu dirençli bakterilerle oluşan enfeksiyonların önemli bir problem olacağını göstermesi açısından önemlidir. 2002 tarihinden itibaren günümüze kadar 13 VRSA suşu bildirilmiştir.Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde riskli hasta gruplarının olduğu yoğun bakım ünitesi başta olmak üzere diğer klinik ve poliklinik hastalarının klinik örneklerinden izole edilen MRSA suşlarında mikrodilüsyon broth yöntemi ile vankomisinin in-vitro aktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Klinik izolatların tanımlanması, MRSA'nın tanımlanması ve vankomisin MIC değerinin belirlenmesi Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI) kriterlerine göre yapıldı.Enfeksiyonu etkeni toplam 104 MRSA suşu tespit edildi. MRSA tespit edilen hastaların 56'sı bayan, 48'si erkekti. Suşların 33'ü (%31,7) Anestezi ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinden, 14'ü (%13,5) Enfeksiyon hastalıkları kliniğinden, 7'si (%6,7) plastik cerrahi kliniğinden izole edildi. İzole edilen MRSA suşlarında mikrodilüsyon broth yöntemi ile tüm suşlar vankomisine duyarlı bulundu. Suşların 14'ünde (%13,5) vankomisin MIC değeri 0.125 µg /mL, 21'inde (%20,2) 0.25 µg /mL, 52'sinde (%50) 0.5 µg /mL, 11'inde (%10,6) 1 µg /mL ve 6'sında (%5,8) ise 2 µg /mL bulundu. Öncesinde vankomisin kullanımı olan hastalarda artmış vankomisin MIC değerleri dikkati çekti.MRSA'ların etken olduğu infeksiyonların artışı ve birçok antibiyotiğe dirençli olmaları nedeniyle MRSA'larla oluşan infeksiyonlarda tek tedavi seçeneği olarak çoğu kez vankomisin kullanılmaktadır. Vankomisinin sık kullanılması sonucu, S. aureus kökenlerinde vankomisine karşı artmış MIC düzeyleri duyarlılık sınırları içinde bulunsa dahi tedavide başarısızlıklar görülmektedir. Giderek artan sıklıkta bildirilmeye başlanan h-VISA, VISA ve VRSA suşları ülkemizde de yakın gelecekte görülecek direnç gelişiminin ilk uyarılarını vermektedir. Bu nedenle vankomisin kullanımında dikkatli davranılması, endikasyon dışı kullanılmasının kısıtlanması ve enfeksiyon kontrol önlemlerine dikkat edilmesi gereklidir.Anahtar kelime: MRSA, Vankomisin, Minimum inhibitör konsantrasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMethicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), are important factors of nosocomial infections have become endemic in many hospitals. Since first vancomycin-resistant Staphylococcus aureus (VRSA) strains isolated from the United States of America, the infections with resistant bacteria would be indicated an important problem in the future. 13 MRSA strains have been reported from 2002 to the present day.In the present study, it was aimed to to investigate the in-vitro activity of vancomycin with microdilution broth method for MRSA strains isolated from clinical specimens in patients of intensive care unit and other clinic and outpatient. The MIC values of vancomycin, the definition of clinical isolates and MRSA were performed according to CLSI criteria.A total of 104 MRSA strains as infectious agent were detected. Distribution of MRSA strains were as follows: 33 (31.7%) reanimation intensive care unit, 14 (13.5%) infectious diseases clinic and 7 (6.7%) plastic surgery clinic. All of the MRSA isolates were found susceptible to vancomycin with microdilution broth method. The MIC values were determined as 0.125 µg /mL for 14 (13.5%)strains, 0.25 µg /mL for 21 (20.2%), 0.5 µg /mL for 52 (50%), 1 µg /mL for 11 (10,6%) and 2 µg /mL for 6 (5,8%) strains. Increased vancomycin MIC values were noted in patients with a history of prior use of vancomycinVancomycin is often used as the only treatment option for infections caused by MRSA because of increase in the infections with MRSA and resistant with many antibiyotics. As a result of the frequent use of vancomycin, increased MIC values of S. aureus strains leads to failures of treatment although within the limits of sensitivity. Heteroresistance-VISA, VISA and MRSA strains which reported increasing frequency suggests that resistance may develop in our country in the near future. Because of that, inappropriate vancomycin using should be avoided and infection control measures should be taken.