Kardiyopulmoner bypass eşliğinde koroner arter bypass greftleme uygulanan olgularda olmesartan tedavisinin asimetrik dimetil arjinin ve indüklenebilir nitrik oksit sentaz seviyeleri üzerine etkileri
The effects of olmesartan on asymmetric dimethyl arginine and inducible nitric oxide synthase levels in coronary artery bypass grafting patients done with cardiopulmonary bypass technique
- Tez No: 326479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sistemik inflamatuvar yanıt sendromu, Asimetrik dimetil arjinin, İndüklenebilir nitrik oksit sentaz, systemic inflammatory response syndrome, asymmetric dimethyl arginine, inducible nitric oxide synthase
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETKardiyopulmoner bypass (KPB) tekniği ile koroner arter bypass greftleme (KABG) cerrahisi geçiren hastalarda sistemik inflamatuvar yanıt sendromu (SIRS) sıklıkla gözlenir. Anjiyotensin II reseptör blokeri olan olmesartanın oksidatif stres ve inflamatuvar etkileri azalttığı bilinmektedir. Bu çalışmada KPB uygulanan hastalarda olmesartan tedavisinin serum asimetrik dimetil arjinin (ADMA) ve indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) düzeylerine etkisi araştırıldı.Çalışmaya 30-80 yaş arası, KABG uygulanacak 50 hasta alındı, hastalar randomize 2 gruba ayrıldı, (Grup K: Kontrol, Grup O: Olmesartan). Grup K'daki hastalara herhangi bir tedavi uygulanmadı. Grup O'daki hastalara preoperatif 5 gün önceden başlayıp postoperatif 28. güne kadar 10 mg/gün, günde tek doz, operasyon günü 30 mg olmesartan verildi. Tüm hastalardan anestezi indüksiyonu öncesi (T1), kardiyopumoner bypass sırasında (T2), kros klemp alındıktan 5 dk sonra (T3), protamin infüzyonu sonrası (T4), postoperatif 3. gün (T5) ve postoperatif 28. gün (T6) olmak üzere altı dönemde kan alınarak ADMA ve iNOS düzeyleri incelendi.Çalışmada kontrol ve olmesartan gruplarına bakıldığında T2, T5 ve T6 zamanında olmesartan tedavisi alan grupta iNOS ekspresyon düzeyinin anlamlı şekilde düşük olduğu gözlemlendi. Kontrol grubu kendi içinde değerlendirildiğinde özellikle kardiyak cerrahi işlemi kapsayan zamanlarda iNOS ekspresyon düzeylerinin anlamlı yüksek olduğu gözlemlendi. Olmesartan grubunda KPB ve kros klemp kaldırıldıktan sonraki zamanlarda iNOS ekspresyon seviyeleri yüksekti ve bu artışlar kontrol grubu kadar yüksek değildi.Çalışmada olmesartan alan grupta ADMA'nın kontrol grubuna göre düşük olduğu gözlemlendi. Kontrol grubunda serum ADMA düzeylerinin T2, T5 ve T6 zamanında T1'e göre anlamlı şekilde arttığı gözlemlendi. Olmesartan grubunda ise T2, T3 ve T4 zamanında serum ADMA seviyeleri anestezi indüksiyonu öncesine göre anlamlı yüksekti.Koroner bypass cerrahisinde olmesartan uygulanmasının serum ADMA ve iNOS düzeylerini KPB zamanında azalttığı, özellikle postoperatif dönemde oksidatif stres ve inflamatuvar yanıtı azaltarak gelişebilecek postoperatif komplikasyonların azaltılabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECTS OF OLMESARTAN ON ASYMMETRIC DIMETHYL ARGININE AND INDUCIBLE NITRIC OXIDE SYNTHASE LEVELS IN CORONARY ARTERY BYPASS GRAFTING PATIENTS DONE WITH CARDIOPULMONARY BYPASS TECHNIQUESystemic inflammatory response syndrome (SIRS) is commonly seen in patients who undergo coronary artery bypass graft (CABG) surgery by cardiopulmonary bypass (CPB) technique. Olmesartan, an angiotensin II receptor blocker is known to reduce oxidative stress and inflammatory effects. In this study, effect of olmesartan therapy on asymmetric dimethyl arginine (ADMA) and inducible nitric oxide synthase (iNOS) levels was investigated in patients who undergo cardiopulmonary bypass graft surgery.A total of 50 patients aged between 30-80 years and who will undergo CABG were included in the study. Patients were randomly allocated to two groups (Group C: Control, Group O: Olmesartan). Patients in Group C received no treatment. Patients in Group O were administered 30 mg olmesartan once a day beginning from preoperative 5. day to postoperative 28. day and on operation day. Blood was drawn from all patients and ADMA and iNOS levels were analysed for six times (T1: before anesthesia induction, T2: during cardiopulmonary bypass, T3: five min after the cross-clamp was removed, T4: after protamine infusion, T5: postoperative 3. day and T6: postoperative 28. day).iNOS expression level was seen to be significantly lower at T2, T5 and T6 times in olmesartan group compared to control group. In-group comparison of control group, iNOS expression levels were seen to be significantly high in times involving cardiac surgery. In olmesartan group, iNOS expression levels were high in times of CPB and after cross clamp had been removed and these elevations were not as high as control group.In this study, ADMA was seen to be lower in olmesartan group compared to control group. In control group, serum ADMA levels were seen to be significantly elevated in T2, T5 and T6 times compared to T1. In olmesartan group, serum ADMA levels were significantly higher in T2, T3 and T4 times compared to the time before anesthesia induction.It was concluded that olmesartan administration reduced serum ADMA and iNOS levels in CPB time and it could reduce potential postoperative complications through reducing oxidative stress and inflammatory response in postoperative period in coronary bypass surgery.