Yeni tanı konulmuş mide kanserli hastaların primer evrelemesinde 18f- FDG PET /BT 'nin rolü
The role of 18F- FDG PET /CT in the primary staging of gastric cancer
  1. Tez No: 326520
  2. Yazar: MUSTAFA FİLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL METİN KIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, cerrahi öncesi evreleme, 18F-FDG PET/BT, lenf nodu metastazı, Gastric cancer, preoperative staging, 18F-FDG PET/CT, lymph node metastasis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETYeni Tanı Konulmuş Mide Kanserli Hastaların Primer Evrelemesinde 18F- FDG PET/BT'nin RolüAmaçBu çalışmada amaç, endoskopik biyopsi ile mide kanseri tanısı alan hastaların cerrahi öncesi evrelemesinde 18F-FDG PET-BT'nin rolünün araştırılması, evrelemede rutinde kullanılan BT ile karşılaştırılması ve 18F-FDG tutulumunu etkileyen parametrelerin değerlendirilmesidir.Gereç ve YöntemÇalışmaya Haziran 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında histopatolojik olarak kanıtlanmış mide kanseri tanısı olan ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp ABD'da tedavi öncesi evreleme amacı ile 18F-FDG PET/BT yapılan 31 hasta (ortalama yaş 58,9 ±12.6) dahil edildi. 18F-FDG PET/BT sonrası operasyon uygulanan hastalarda PET/BT bulguları hastaların PET/BT sonrası yapılan operasyonlarına ait patoloji raporları ile karşılaştırıldı. Primer lezyon, lenf nodları ve komşu organlara ait 18F-FDG PET/BT ve BT bulguları patoloji sonuçları ile karşılaştırıldı. 6 hastada ise 18F-FDG PET/BT ve BT bulguları ya da laparotomi ve/veya laparoskopi ile inoperabilite kararı verildiğinden primer lezyon ve lenf nodlarına ait verilerin patoloji sonuçları ile karşılaştırması yapılamadı.BulgularOpere edilen hastalar, operasyon sonrası yapılan histopatolojik değerlendirmelerine göre, 14 hasta adenokarsinom, 4 hasta taşlı yüzük hücreli karsinom, 4 hasta taşlı yüzük hücre komponenti bulunduran adenokarsinom, 1 hasta papiller tip adenokarsinom, 1 hasta adenoskuamöz karsinom, 1 hasta rezidü tümör bulundurmayan intestinal metaplazi tanısı almıştır. Hastalar postoperatif histopatoloji sonuçları ile TNM evrelemesine göre değerlendirildiğinde, 1 hasta T0 (%4), 1 hasta Tis (%4), 4 hasta T1 (%16), 2 hasta T2( %8), 12 hasta T3 (%44), 5 hasta T4 (%6) olarak saptandı. Cerrahi sonrası N evresine göre ise 8 hasta N0 (%32), 6 hasta N1 (%24), 6 hasta N2 (%24), 5 hasta N3 (%30) olarak kabul edildi. 18F-FDG PET/BT, 2/31 hastada normal, 12/31 hastada midede primer tümörde, 11/31 hastada perigastrik lenf nodlarında, 6/31 hastada uzak organda patolojik 18F-FDG tutulumu olarak raporlandı. 18F-FDG PET/BT normal olarak değerlendirilen 2 hastanın cerrahi sonrası histopatolojik incelemesi, multifokal intramukozal adenokarsinom (Tis) ve taşlı yüzük hücreli adenokarsinom olarak rapor edildi. Midede primer lezyonda 18F-FDG tutulumu izlenen hastaların ortalama SUVmax değeri 13,49± 9.29 (3.00?44.60) olarak hesaplanırken, lenf nodunda aktivite tutulumu izlenen hastaların ortalama SUVmax değeri 29.10± 7.36 (2.80?29.10) olarak hesaplandı. Hastaların histopatolojik tanılarına göre primer tümörde 18F-FDG tutulumu incelendiğinde, ortalama SUVmax, adenokarsinomda 15.16 (3.00?44.60), taşlı yüzük hücreli karsinomda 9.90 (5.50?17.70), taşlı yüzük hücre komponenti bulunduran adenokarsinomda 11.27 (6.20?13.90) olarak hesaplandı (p=0.721). BT sonuçlarının postoperatif histopatoloji sonuçları ile karşılaştırıldığında, primer lezyonun saptanmasında BT 23/25 hastada GP, 1/25 hastada GN, 1/25 hastada ise YN olarak değerlendirildi. 18F-FDG PET/BT ise, 20/25 hasta GP, 1/25 hasta YP, 4/25 hasta YN olarak değerlendirildi. BT'nin lenf nodu metastazını saptamada duyarlılık, özgüllük, doğruluğu, PPD ve NPD'i sırasıyla, %83.3, %75, %80, %87.5, %66.6 olarak hesaplandı. 18F-FDG PET/BT'nin lenf nodu metastazını saptamada duyarlılık, özgüllük, doğruluğu, PPD ve NPD'i sırasıyla %64.7, %100, %76, %100, %57.1 olarak hesaplandı.SonuçlarMide kanserinin cerrahi öncesi evrelemesinde 18F-FDG PET/BT'nin tanısal gücü BT'ye göre düşük olmakla birlikte kıyaslanabilir düzeydedir. Bölgesel lenf nodlarının değerlendirilmesinde, PPD'nin yüksek olması nedeni ile BT'de şüpheli lenf nodu saptanan hastaların değerlendirilmesinde yararlı olabilir. Diğer histolojik alt tiplere göre düşük düzeyde 18F-FDG tutulumu izlenen taşlı yüzük hücreli karsinomalı ve erken evre mide kanserli vakaların cerrahi öncesi evrelemesinde 18F-FDG PET/BT'nin rolü sınırlı görünmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe role of 18F- FDG PET/CT in the Primary Staging of Gastric CancerAimAim of this study is to investigate the role of 18F-FDG PET/CT in preoperative staging of gastric cancer, to compare with routinely utilized CT and to evaluate parameters to effect of 18F-FDG uptake.Material and Method31 patients (mean age: 58.9 ±12.6) who underwent 18F-FDG PET/CT in Ankara University Medical Faculty Department of Nuclear Medicine between June 2011 and June 2012 for primary staging of histopathologically proven gastric cancer were included to the study. 18F-FDG PET/CT findings were compared with histopathological results in patients who underwent surgery after PET/CT. Comparison was done in primary lesions, lymph nodes and adjacent organs. On the other hand, because they were accepted as inoperable according to findings of 18F-FDG PET/CT, CT and/or laparotomy/laparoscopy, 18F-FDG findings were not compared with histopathological results in 6 patients.ResultsAccording to postoperative histopathology reports, 14, 4, 4, 1, 1 and 1 patients were diagnosed as adenocarcinoma, signet ring cell carcinoma, adenocarcinoma with signet cell component, papillary adenocarcinoma, adenosquamous carcinoma and intestinal metaplasia without residual tumor, respectively. TNM stages of 1 (4%), 1 (4%), 4 (16%), 2 (8%), 12 (44%) and 5 (6%) patients were T0, Tis, T1, T2, T3 and T4, respectively. After histopathological examination of lymph nodes N staging of 8 (32%), 6 (24%), 6 (24%) and 5 (30%) patients was N0, N1, N2 and N3, respectively.18F-FDG PET/CT was normal in 2/31 patients. 18F-FDG uptake was seen in 12/31 patients in primary tumor, in 11/31 patients in perigastric lymph nodes and in 6/31 patients in distant organs. Postoperative histopathological examination results of 2 patients with normal 18F-FDG PET/CT were reported as multifocal intramucosal adenocarcinoma (Tis) and signet ring cell carcinoma. While mean SUVmax of FDG avid primary gastric lesions was calculated as 13.49± 9.29 (3.00?44.60), mean SUVmax of FDG avid lymph nodes was 29.10±7.36 (2.80?29.10). According to evaluation of histopathological subtypes, mean SUVmax of adenocarcinomas, signet ring cell carcinomas and adenocarcinomas with signet cell component were 15.16 (3.00?44.60), 9.90 (5.50?17.70) and 11.27 (6.20?13.90), respectively (p=0.721). In the comparison of preoperative abdomen CT with postoperative histopathology results, CT was TP in 23/25 patients, TN in 1/25 patient, FN in 1/25 patient in the detection of primary lesions. 18F-FDG PET/CT was TP in 20/25, FP in 1/25, FN in 4/25 patients, respectively. Although sensitivity, specificity, accuracy, PPV and NPV of CT in the detection of lymph node metastases were calculated as 83.3%, 75%, 80%, 87.5% and %66.6, respectively, these values were 64.75, 100%, 76%, 100% and 57.1% for 18F-FDG PET/CT.ConclusionWhile diagnostic power of 18F-FDG PET/CT in the preoperative staging of gastric cancer is lower than CT, but it is still comparable. 18F-FDG PET/CT could be beneficial in the evaluation of suspected lymph nodes because of its high PPV. The role of 18F-FDG PET/CT seems to be limited in preoperative staging of signet ring cell carcinomas which have lower FDG uptake than other histological subtypes and of early stage gastric cancer.