24-28. gebelik haftalarında doppler akım değişiklişkleri ile maternal kanda fetal DNA değerleri arasındaki ilşki
Doppler velocimetry between 24-28 gestational weeks and its association between fetal dna in maternal blood
- Tez No: 326533
- Danışmanlar: PROF. DR. ACAR KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hücre dışı serbest fetal DNA, intrauterin gelişme geriliği, preeklampsi, gebelik, plasentasyon, trofoblast, Cell-free fetal DNA, intrauterine growth restriction, preeclampsia, pregnancy, placentation, trophoblast
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
İntrauterin gellişme geriliği (IUGR) ve preeklampsi plasental yatakta trofoblast invazyonunda anormalliklerle ilişkili hastalıklar olup fetal ve maternal mortalite ve morbiditenin önde gelen sebeplerindendir. Normal gebelikte, uterin spiral arterlerin trofoblastik invazyonu vaküler rezistansı azaltıp uygun fetoplasental kan dolaşımına izin verecek şekilde gerçekleşir. IUGR ve preeklamside bu adaptif fenomen genellikle başarısız olup, spiral arterlerde azalmış infiltrasyon ve modifikasyon uterin sirkülasyonda yüksek dirence sebep olur. Uterin arterlerde bozulmuş kan akımı, uterin arter Doppler akım çalışmaları ile gösterilebilir; bunun da preeklamsi ve/veya IUGR için risk alıtında olan gebe kadınların ayrımında değeri olduğu gösterilmiştir. IUGR?de ayrıca fetal dolaşımdaki yeniden dağılım nedeniyle umbilikal arter Doppler akımlarında da değişiklikler meydana gelir.Bozulmuş plasentasyon özellikle uterin duvardaki sitotrofoblastlarda artmış apopitoz oranları ve sinsityotrofoblast mikrovillus partiküllerinin maternal sirkülasyona artmış dökülmesi ile birliktedir. Her iki fenomen de maternal sirkülasyonda artmış fetal DNA salınımına katkıda bulunabilir. Biz bu çalışma ile uterin ve umbilikal arter doppler akımları patolojik olan izole ya da preeklampsi ile birlikte görülen intrauterin gelişme geriliği vakalarında maternal dolaşıma karışan hücre dışı serbest fetal DNA miktarını tayin ederek, bu değeri normal gebelikler ile karşılaştırmayı amaçlamaktayız.Çalışma grubu dahilinde 7 intrauterin gelişme geriliği ± preeklampsisi olan gebenin periferik venlerinden alınan kanlarından ayrılan maternal plazmalarında real- time PCR yöntemi ile hücre dışı serbest fetal ve maternal DNA miktarları tespit edildi. Bu değer harhangi bir gebelik komplikasyonu olmayan 14 kontrol gebedeki değer ile karşılaştırıldı.41Plasental yetmezliğe bağlı intrauterin gelişme geriliği ± preeklampsisi olan gebelerde maternal plazmadaki hücre dışı serbest fetal DNA miktarının (172 genomik eşdeğer/ ml) kontrol grubuna göre (42 genomik eşdeğer/ml) anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (p= 0.021). Hasta grubunda saptanan total DNA miktarı (3876 genomik eşdeğer/ ml), kontrol grubuna göre (3185 genomik eşdeğer/ ml) yüksek izlenmiş ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p= 0.551).Çalışma sonucunda elde ettiğimiz bilgilere göre plasental yetmezliğe bağlı intrauterin gelişme geriliği veya preeklampsiye eşlik eden İUGR?de hücre dışı serbest fetal DNA miktarında herhangi bir gebelik komplikasyonubulunmayan kontrol grubuna kıyasla anlamlı artış bulunmaktadır. Literatürde real-time PCR kullanılarak benzer şekilde yapılmış ve sonucu destekleyen çalışmalar mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Intrauterine growth restriction and preeclampsia have been linked to abnormalities in trophoblast invasion into the placental bed and are one of the leading couses of fetal and maternal morbidity and mortality. Durring normal pregnancy, trophoblastic invasion of uterine spiral arteries takes place reducing the vascular resistance and allowing adequate fetoplacental blood supply. In intrauterine growth restriction and preeclampsia this adaptive phenomenon is often insufficient, resulting in a diminished infiltration and modification of the spiral arteries, which lead to the maintenance of a highresistance uterine circulation. Impeded blood flow in the uterine arteries can be revealed by uterine artery Doppler velocimetry which has been found to have some predictive value for the discrimination of women at risk for preeclampsia and intrauterine growth restriction. In intrauterine growt restriction also umbilical artery Doppler velocimetry is altered because of the blood-flow redistribution in fetal circulation.Impaired placentation has been found to be associated with both increased levels of apoptosis, predominantly among uterine wall placental syncitiotrophoblast microvilli particles into maternal circulation; both phenomena could contribute to an increased fetal DNA release into the maternal circulation. We attempt to determine the amount of cell free fetal DNA passes through the maternal circulation in women with isolated intrauterine growth restriction or intrauterine growth restriction together with preeclampsia whose uterine and umbilical artery Doppler velocimetry is altered and compare this amount with the normal control cohort.In this study we measured the amount of cell free fetal and maternal DNA by using real- time PCR in peripheric maternal plasma obtained from the peripheric vein of 7 women with isolated intrauterine growth restriction or intrauterine growt restriction together with preeclampsia and compared this amount with the samples from 14 pregnant women who has no gestational complication.We confirmed that the cell-free fetal DNA from women with isolated intrauterine growth restriction or intrauterine growth restriction with preeclampsia is statistically signicifantly higher than the control cohort (172 genome equivalents/ ml vs 42 genome equivalents/ ml respectively) (p= 0.021). The cell free total DNA content was also higher in the pathological subsets than in control pregnancies (3876 genome equivalents/ ml vs 3185 genome equivalents/ ml respectively) but this difference is not statistically significant (p= 0.551).According to the data from the study, isolated intrauterine growth restriction due to placental insuficiency or with preeclampsia, there is a significant elevation of cell free fetal DNA compearing with the control cohort. There are similar studies in the literatüre with real-time PCR supporting the results.