75 gr oral glukoz tolerans testi'nin (OGTT) 24-28 hafta aralığındaki gebeliklerde fetal doppler parametreleri üzerine etkisi
Effect of 75 g oral glucose tolerance test (OGTT) on fetal doppler parameters in pregnancies between 24-28 weeks
- Tez No: 872979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUMAN ÇİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabet, Doppler Ultrasonografi, 75 gr Oral Glukoz Tolerans Testi, Gestational Diabetes, Doppler Ultrasonography, 75 gr Oral Glucose Tolerance Test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 24.-28. gebelik haftaları arasında yapılan 75 gr Oral Glukoz Tolerans Testi'ne (OGTT) bağlı maternal glukoz seviyelerindeki değişikliklerin fetal vasküler akım parametreleri üzerine olan etkilerinin tespit edilmesidir. Gereç ve Yöntem:1 Ekim 2023 – 1 Ocak 2024 tarihleri arasında, S.B.Ü. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ve Polikliniklerinde 18-45 yaş arası, 24.-28. gebelik haftaları arasında olan toplam 39 sağlıklı gebe çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların obstetrik açıdan geçmişleri ve demografik bilgileri kayıt altına alındı. Fetal ultrason parametreleri (biparietal çap, kafa çevresi, karın çevresi, femoral kemik uzunluğu, humerus kemik uzunluğu, tahmini doğum ağırlığı ve amniyotik sıvı endeksi) not edilerek 75 gr OGTT yapılmadan hemen önce, 1.saat ve 2.saatte bakılan kandaki glukoz seviyesi ile ultrason ile bakılan fetal Doppler parametreleri (umblikal arter, orta serebral arter, ductus venosus, celiac arter, superior mezenterik arter, hepatik arter ve femoral arter) not edildi. Ortaya çıkan sonuçlar istatiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmaya 24.-28.gebelik haftalarında bulunan 39 sağlıklı kadın dahil edildi. Bebeklerin %64,1'i (25 kişi) erkek ve %35,9'u (14 kişi) kız idi. Annelerin gebelik haftası 168-196 gün arasında değişmekte olup ortalama gebelik haftası 178,8 (25,5 hafta) gündü. Fetüs karın çevresi 183,1-248,1 mm arasında değişmekte olup ortalama fetüs karın çevresi 208,7 mm , ortalama fetüs ağırlığı ise 852 gram tahmin edilmiştir. Maternal 75 gr OGTT yapılırken; 2.saatte bakılan fetal ductus venosus (DV) rezistans indeksi (RI) 0. ve 1. saatte bakılan değerlerden anlamlı olarak daha yüksek ölçüldü (p:0,026), fetal DV'nin 0., 1. ve 2. saatte ölçülen pulsalite indeksi (PI) ise istatistiksel olarak benzer bulundu (p:0,529). Fetal çölyak arter (CA) Doppler parametre değerleri incelendiğinde Time-Averaged Peak Velocity (TAPV) değeri 0. ve 2. saatte benzer (sırasıyla ortalama ,18,5±6,8 ve 18,7±4,6 cm/sn), 1. saatte ise düşük bulundu (ortalama 16,3±5,6 cm/sn), değerler karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı farklılık bulundu (p:0,011). Çalışmamızda bakılan diğer Doppler parametrelerinin ortalamaları istatistiksel olarak benzer bulundu (p>0,05). 75 gr OGTT 0. saat (açlık) maternal plazma glukoz seviyesiyle sadece fetal süperior mezenterik arter (SMA) TAPV ölçümü arasında doğrusal yönde (r:0,376) düşük düzeyde korelasyon tespit edildi (p: 0,018). 1. saat maternal plazma glukoz seviyesiyle sadece fetal hepatik arter (HA) TAPV ölçümü arasında doğrusal yönde (r:0,359) düşük düzeyde bir korelasyonun olduğu tespit edildi (p:0,027). 75 gr OGTT 2. saat maternal plazma glukoz seviyesiyle Doppler ölçümleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda maternal GDM taraması amacıyla yapılan OGTT sırasında 0. saatte, 1. saatte ve 2. saatte maternal plazma glukoz seviyesi bakılırken, eş zamanlı olarak aynı saatlerde fetal vasküler kan akımı değerlendirmesi fetal Doppler ultrasonografi ile yapıldı. Fetal Doppler parametreleri değerlendirilerek, glukoz yüklemenin fetüs üzerindeki potansiyel etkileri değerlendirildi. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde OGTT sonucunda bakılan plazma glukoz değerlerinin fetal Doppler ölçümleri üzerinde anlamlı istatiksel farklar oluşturmadığı tespit edildi. Çalışmamızın bulguları, gebelik döneminde OGTT'nin güvenli ve etkili bir tanı aracı olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effects of changes in maternal glucose levels due to 75 gr Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) performed between 24-28th weeks of pregnancy on fetal vascular flow parameters. Materials and Methods: Between 1 October 2023 and 1 January 2024, a total of 39 healthy pregnant women between 24th-28th gestational weeks at S.B.Ü. Haseki Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic and Polyclinics were included in the study. Obstetric history and demographic information of the participants were recorded. Fetal ultrasound parameters (biparietal diameter, head circumference, abdominal circumference, femoral bone length, humeral bone length, estimated birth weight and amniotic fluid index) were noted. During maternal 75 gr OGTT, blood glucose levels were measured at fasting state, 1st and 2nd hours. Fetal Doppler parameters examined by ultrasound (umbilical artery, middle cerebral artery, ductus venosus, celiac artery, superior mesenteric artery, hepatic artery and femoral artery) were noted. The results were evaluated statistically. Results: This study included 39 healthy women at 24-28 weeks of gestation. 64.1% (25) of the babies were male and 35.9% (14) were female. The mothers' gestational age ranged between 168-196 days and the mean gestational age was 178.8 (25.5 weeks) days. Fetal abdominal circumference ranged between 183.1-248.1 mm with a mean fetal abdominal circumference of 208.7 mm and a mean fetal weight of 852 grams.During maternal 75 g OGTT, the fetal ductus venosus (DV) resistance index (RI) value measured at 2nd hour was significantly higher than the values measured at fasting state and 1st hour (p:0.026), while the fetal DV pulsatility index (PI) values measured at fasting, 1st and 2nd hours were statistically similar (p:0.529). Fetal celiac artery (CA) Time-Averaged Peak Velocity (TAPV) values were similar at fasting state and 2nd hour (mean ,18.5±6.8 and 18.7±4.6 cm/sec, respectively), but lower at 1st hour (mean 16.3±5.6 cm/sec), and a statistically significant difference was found when the values were compared (p:0.011). The mean values of the other Doppler parameters examined in our study were found to be statistically similar (p>0.05). During 75 g OGTT, maternal plasma glucose level at fasting state and fetal superior mesenteric artery TAPV measurement only showed a low correlation (r:0,376) in a linear direction (p:0,018). Maternal plasma glucose level at 1st hour and fetal hepatic artery (HA) TAPV measurement only showed a low correlation in the linear direction (r:0,359) (p:0,027). There was no statistically significant correlation between 2nd hour maternal plasma glucose level and Doppler measurements (p>0.05). Conclusion: In our study, during the 75 g OGTT performed to screen for maternal GDM, maternal plasma glucose levels were measured at fasting state, 1st and 2nd hours, while fetal vascular blood flow was simultaneously assessed by fetal Doppler ultrasonography at the same hours. Fetal Doppler parameters were evaluated to assess the potential effects of glucose loading on the fetus. When the results of the study were evaluated, it was determined that plasma glucose values that were measured during 75 gr OGTT did not cause significant statistical differences on fetal Doppler measurements. The findings of our study support that OGTT is a safe and effective diagnostic tool during pregnancy.