Marka değerinin bileşenleri ve finansal raporlama tablosunda gösterilmesi
Components of brand equity and showing brand value on financial reporting statement
- Tez No: 326651
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BÜKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Değeri, Maddi Olmayan Varlıklar, Finansal Raporlama Tablosu, Brand, Brand Value, Intangible Assets, Statement of Financial Reporting
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İşletmelerin en değerli varlıkları durumundaki markalar, aynı zamanda insan hayatının da vazgeçilmez bir parçasıdır. Bugün markalar, kullanıcılarına ürün ya da hizmetten çok daha fazlasını sunmaktadırlar. Karakteristik özelliklerine göre her biri, kullanıcılarına prestij, güç, başarı, enerji, özgürlük, maceraperestlik, tutku, ayrıcalık, mutluluk vb. değerler kazandırmaktadır. Dolayısıyla markanın kesinlikle kâğıt üstündeki değerinden çok daha fazlasına sahip olduğu bir gerçektir. Bu değerin ise tüm dünyada kabul gören bir ölçme yöntemi ile tespit edilmesi işletmeler için hayati bir önem taşımaktadır.Marka değerleme çalışmaları 1980'li yılların sonunda başlamıştır ve geçen 30 yılı aşkın sürede birçok model geliştirilmiştir. Literatüre eklenen her yeni model kendi oluşturduğu yöntemin, öncekilerden farklı ve üstün olduğunu vurgulamıştır. Ancak hepsinin ortak sorunu doğrulukları ve güvenirlikleri ispatlanamayan, subjektif değerlemeleri içermeleri olmuştur. Bu nedenle mevcut modeller, marka değerinin, finansal raporlama tablosunda gösterilmesi konusuna çözüm sağlamak yerine durumu daha da karmaşık hale getirmişlerdir. Bu karmaşıklar UFRS3 ve UMS36-38, USO10668 standartları ile giderilmeye çalışılmıştır. Ticaretin küresel boyutta gerçekleştiği günümüzde uygulanmakta olan bu farklı standartlar bazı işletmelerin uluslararası arenadaki rekabet gücünü olumsuz etkilemiştir. Özellikle işletme içi elde edilen marka değerinin UMSK tarafından kullanılması yasaklanırken, USO tarafından serbest bırakılmıştır.Bu çalışmada; ``marka değerinin bileşenleri'', ``marka değeri, şerefiye ve entelektüel sermaye ilişkileri'', ``marka değerleme yöntemleri'' ve ``marka değerinin finansal raporlama tablosundaki farklı muhasebe uygulamaları'' incelenmiştir. Çalışmada değinilen gerekçelerden dolayı pazarlama, muhasebe, finans ve yönetim bölümlerini yakından ilgilendiren marka değerinin ölçülmesi konusunda UMSK, USO ve diğer muhasebe uygulayıcılarınca ortak bir marka değerleme modelinin oluşturulması ve marka değerinin, finansal raporlama tablosunda gösterilmesi gerektiği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Brands are not only the most valuable assets of enterprises, but also an indispensable part of human life. Today brands serve much more things than product or service. According to the characteristics of each of them, they provide values such as prestige, power, success, energy, freedom, adventure, passion, privilege, happiness and so on to their users. Therefore, it?s undeniably true that brands have much more values than the values on paper. It carries a vital importance for businesses that this value is determined by the method of measurement recognized all over the world.Brand valuation studies began at the end of the 1980s, and many models have been developed in the last 30 years. Each new model added to the literature has emphasized that its method is superior to its predecessors and different. However, their common problem has been that they contain the subjective valuations which could not be proven accuracy and reliability. Therefore, existing models made the situation even more complicated rather than provide solutions to the issue of demonstration of brand value on balance sheet. These complexities have been tried to handle by IAS36 IFRS3-38, ISO10668 standards. In today?s world where trade take place on a global scale; these different standards being implemented have adversely affected the competitiveness of some businesses in the international arena. The use of brand value, obtained, especially within the firm's, is prohibited by the IASB, while it is allowed by the ISO.In this study, components of'' brand value'','' brand value, goodwill and intellectual capital relationships'','' brand valuation methods'', '' different accounting practices of brand value on the balance sheet '' have been examined. By the reasons given in the context of study, conclusions reached are that in the case of brand valuation, which is in the interest of marketing, finance, accounting and administration sections, it is necessary to create a common model of brand valuation by IASB, ISO and other accounting practitioners, and brand value should count in the balance sheet.