BDDK standartlarına göre bankalarda performans değerlendirilmesi: T. C. Ziraat Bankası örneği
The performance evaluation of the banks according to the standards of Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA): Ziraat Bank sample
  1. Tez No: 326715
  2. Yazar: OZAN ARDIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, T.C. Ziraat Bankası, Performans Değerlendirme, BDDK
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Performans değerlendirme sistemleri, birey, takım ve örgüt performansının tespit edilip arttırılmasını esas almaktadır. Örgütlerde uygulanmakta olan performans değerlendirme sistemleri, genelde işgören katılımından uzak, kontrol amaçlı, yasal ya da dışsal zorunluluklar nedeniyle benimsenmeden uygulanan ve demokratik yönetim tarzından çok uzak bir anlayışla tasarlanmış ve uygulanmakta olan sistemlerdir.Bankacılıkta ise performans değerlendirme bankaların gerek tüketicilerin ihtiyaçlarını gerekse de kârlılıklarını karşılayıp, karşılayamadığı hususuna açıklama getirmek amacıyla yapılmaktadır. BDDK bu noktada bazı kriterler koyarak bankanın performansını değerlendirmeyi amaçlamıştır.Çalışmamızın konusunu olan ?BDDK Standartlarına Göre Bankalarda Performans Değerlendirmesi: T.C. Türkiye Ziraat Bankası Örneği? adlı çalışma kapsamı dahilinde çalışmanın birinci bölümünde kavramsal açıdan bankacılık ve bankacılık sektörünün Türkiye'deki görünümü açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda bankacılık sisteminin tanımı, bankaların sınıflandırılması, özel finans kurumları, bankacılıkta temel risk kaynakları, Türkiye'de bankacılığın tarihsel gelişimi, BDDK kurumunun genel yapısı ve Türk bankacılık sistemi üzerine genel bir değerlendirme ile açıklanmaya çalışılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde ise kavramsal açıdan performans değerleme konusu; tanım olarak performans değerleme, performans değerleme gelişimi, performans değerleme amaçları, performans değerleme özellikleri, türleri, avantaj ve dezavantajları, performans değerleme yöntemleri, performans değerleme süreci ile açıklanma çalışılmıştır. Yine çalışmanın ikinci bölümünde literatür kısmı incelenmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise performans değerleme de T.C. Ziraat Bankası AŞ örneği açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Performance evaluation systems are based on determining and increasing the performances of individuals, teams and organizations. The performance evaluation systems that are being implemented in organizations are usually ones which are far from employee participation, aim at controlling, and are implemented without being adopted due to legal and external obligations and are designed and being implemented with a concept very far from a democratic management process.The performance evaluations of the banks are carried out so as to present an explanation about whether they meet the needs and profitability of consumers. At this point, BRSA aim at evaluating the performance of the bank by putting some criteria.In the scope of our study the subject of which is