Polis adaylarının temel kişilik özellikleri ile duygusal zekâ arasındaki ilişki: Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulu örneği
Police cadet's relationship between basic personality traits and emotional intelligence: Balıkesir Police Vocational High School case
- Tez No: 326793
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CERRAH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Temel Kişilik Özellikleri, NEO-PI-R, Büyük Beşli (Beş Faktör), Duygusal Zeka, Balıkesir PMYO, Basic Personality Traits, NEO-PI-R, Big Five, Emotional Intellgience
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, polis adaylarının temel kişilik özellikleri ile duygusal zeka arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu araştırmanın çalışma evrenini Balıkesir Polis Meslek Yüksek Okulunda 2010-2011 eğitim-öğretim yılında okuyan birinci ve ikinci sınıf öğrencileri; araştırma örneklemini ise, çalışma evreninden seçilmiş 96 kız 568 erkek öğrenci oluşturmuştur.Araştırma sonucunda, büyük beşli (beş faktör) olarak da isimlendirilen temel kişilik özelliklerinin beş ayrı boyutunun da duygusal zekanın beş ayrı boyutuyla anlamlı ilişki içerisinde olduğu bulunmuştur. Temel kişilik özelliklerin dört başlığı ile duygusal zekanın özelliklerinin tamamı arasındaki ilişki pozitif yönde ve anlamlı iken, nevrotizm ile duygusal zekanın tüm boyutları ile negatif yönde ilişkilidir.Araştırmaya katılanların yaş aralığı 18-24'tür ve bu yaş aralığında yaşa göre duygusal zeka toplam puan oranları arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık yoktur. Adayların duygusal zeka toplam puanları 5 üzerinden 1.5'tur.Bu veriler ve gelişmiş ülke polis teşkilatları uygulamaları göz önüne alındığında, bütün polis adayı seçim aşamalarında kişilik testi uygulamasının faydalı olacağı düşünülmektedir. Temel Kişilik Testi ile polis sorunlarının nedenlerini tespit etmek amacıyla araştırmalar yapılması ve sonuçlarının yayınlanması tavsiye edilmektedir. Ayrıca bu sorunların azaltılması için ne gibi psikolojik destekler verileceğinin araştırılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the relationship between the personality traits of police officer cadets and their emotional intelligence. The population is the first and second year students who are attending Balıkesir Police Vocational High School in 2010-11 academic year. The sample of the study consists of female (96) and male (568) students.This study has found that there are statistically significant relationships between the five dimensions of emotional intelligence and the five dimensions of basic personality traits (Big Five). While the relationship between the four of the basic personality traits and emotional intelligence on all dimensions is significant and positive, the relationship between neuroticism and emotional intelligence on all dimensions is significant but negative.The ages of the participants range from 18 to 24, and the total score of emotional intelligence does not vary statistically according to age. The total score of emotional intelligence of the candidates has been found to be 1.5 out of 5.Keeping in mind these developments and applications of police agencies in developed countries, using the personality test in police candidate selection is thought to be useful. Further scientific research is needed on working conditions with the Basic Personality Test to determine the causes of the problems of the police. It is recommended to conduct research on possible physiological support to reduce these problems.