Kamu kurumlarında stratejik yönetim: İçişleri Bakanlığı örneği
Strategic management in public institutions: The case of Ministry of Internal Affairs
- Tez No: 326796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KENAN GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Plan, Stratejik Yönetim, Stratejik Yönetim Uygulamaları, İçişleri Bakanlığı, Strategy, Strategic Plan, Strategic Management, Strategic Management İmplementation, Ministry of Internal Affairs
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Dünya; hızlı bir değişim sürecine tanıklık etmektedir. Değişim sürecine bağlı olarak kurumlar birçok yönetim tekniği geliştirmiştir. Bu tekniklerin içerisinde stratejik yönetim tercih edilen yönetim modelidir.Bu çalışmada; stratejik yönetimin kavramsal çerçevesi, gelişim süreci, dünyada uygulama örnekleri; ABD, İngiltere ve Yeni Zelanda incelenmekte ve karşılaştırılmaktadır. Türkiye?de stratejik yönetimin gelişimi ele alınmaktadır. Ayrıca, stratejik yönetim sistemi ile süreci ayrıntılı olarak açıklanmakta ve İçişleri Bakanlığı örneğinde stratejik yönetim uygulamaları ele alınmaktadır.Bu kapsamda, yapılan alan araştırması ile İçişleri Bakanlığında stratejik yönetim uygulamaları analiz edilmektedir. Çalışmada, stratejik yönetim sisteminin pratikteki uygulamaları incelenmektedir. Bu çerçevede, ilk olarak İçişleri Bakanlığı Stratejik Planındaki Stratejik Amaçlarının, 9. Kalkınma Programı ve 61. Hükümet Programı hedeflerine uyumu; ikinci olarak, Performans Programları ile Faaliyet Raporları karşılaştırılmaktadır. Son olarak, 16 birim amiri ile yapılan mülakat bulguları analiz edilmektedir. Elde edilen verilerin analizleri sonucunda, İçişleri Bakanlığında stratejik yönetim uygulamalarının genel olarak başarılı bir düzeyde olduğu, ancak geliştirilmesi gereken yanlarının olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The world has been witnessing a rapid change process. As a response to this change process, organisations have developed various managerial techniques. Among these techniques, strategic management has been preferable management model.In this study, the conceptual framework of strategic management, its development process and the United States, the United Kingdom and New Zealand experiences are examined and compared as sample cases of strategic management implementation around the world. In Turkey, the development of the model, are subjected to analysis. In addition, strategic management model and process are explained in detail and the practices of Ministry of Internal Affairs are examined.In the case study, strategic management implementation of the Ministry of Internal Affairs is analyzed. In this context, initially, the Strategic Goals in the Ministry of Internal Affairs Strategic Plan are examined with their compliance with the objectives of the 9th Development Plan and 61st Government Programme; secondly, a comparative analysis of the Performance Programs with the Annual Activity Reports is carried out. Finally, analysis of the findings from interviews with 16 head of departments of the Ministry is incorporated within the study. The evidence from the analyses, by and large, reveals that strategic management practices in the Ministry of Internal Affairs have been successful. However, it is also observed that some elements are yet to be improved.