Belediye şirketlerinde yolsuzluk riski taşıyan alanlar ve Sayıştay denetimi
Corruption risk areas and the Supreme audit at municipal corporations
- Tez No: 326797
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL K. BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belediye, Belediye Şirketleri, Sayıştay Denetimi, Yolsuzluk, Özelleştirme, Municipal, Municipal Corporations, The Supreme Audit, Corruption, Privatization
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
1970'lerin sonlarında etkisini artıran ekonomik kriz, gelişmiş ülkelerde kamu yönetimi algısını değiştirmiş, kamu yönetiminin teorisyenler ve uygulayıcılar tarafından yeniden ele alınmasını sağlamıştır. Yerelleşme düşünceleri ile birlikte demokratik ülkelerde yerel yönetimlerin önemi artmış, hizmetlerinin kapsam ve niteliği değişmiştir. Yerel yönetimler, halkın ihtiyaçlarını etkili ve verimli bir şekilde yerine getirebilmek için yeni hizmet araç ve yöntemleri bulma ve geliştirme çabası içine girmişlerdir. Özelleştirmenin olgu olarak dünyanın gündeminde yerini aldığı bu dönemde, yerel hizmetlerin finansmanı ve yaygınlaştırılması yeniden ele alınarak özel sektör aygıtlarından faydalanma yoluna gidilmiştir. Kamu hizmetlerinde verimlilik ve etkililiği artırma amacıyla yola çıkan belediyeler, şirketleşme yolunu tercih ederek kamu içinde özel olmanın vermiş olduğu avantajlardan faydalanmak istemişlerdir. Türkiye'de halen tartışmalı konumları ve karmaşık tanımlamaları ile faaliyet gösteren belediye şirketleri hukuksal alt yapısı, yönetimi ve birçok sorunuyla birlikte gündemde kalmaya devam etmektedir. 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ve 6102 sayılı Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle yeni bir döneme giren/girecek olan belediye şirketleri, başta denetim olmak üzere birçok alanda değişik uygulamalara tabi olacaktır. Bu çalışmada yeni dönemin dinamikleri odağında, belediye şirketleri ele alınarak, belediye şirketlerinde yolsuzluk riski taşıyan alanlar değerlendirilecektir. Sonuç olarak Sayıştay denetimi bağlamında çözüm önerileri sunulmaya çalışılacak ve değerlendirmeler yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In the late 1970s, the economic crisis that boosts the effects, changed the sense of public administration and that provided re-handling it by theorists and implementers in developed countries. With decentralization, local governments were increased in importance and their services were changed from the point of qualification and scope in democratic countries. Local governments tried to discovery and development of new service means and methods in order to fulfill effectively and efficiently the needs of the people.In cases that privatization was on the agenda of the world during this period, the financing and extending of the local services was reconsidered to benefit from the private sector were encouraged to be discussed. Municipalities wanted to get the advantages of private sector in public sector by choosing incorporation for improving the effectiveness and efficiency of public services.Municipal corporations actively operated with their polemical positions and complex identifications are remaining on the agenda with their legal infrastructure, management and a ton of trouble in Turkey. After the entry into force of the Law on Turkish Court of Accounts and Turkish Commercial Law, they take yet another new period. They will be subject to apply new different procedures, in particular to audit.In this study, with the focus of“new period”dynamics, the risky scopes of corruption in municipal corporations will be considered. Finally constructive solutions and consideration will be presented with the perspective of the supreme audits.