Türkçe ders kitaplarındaki okuma ve serbest okuma metinlerinin dini ve ahlaki değerler açısından incelenmesi
The analysis called religious and ethic values in readings in Turkish schoolbooks
- Tez No: 326833
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AYYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Karakter Eğitimi, Türkçe Öğretimi, Dini Değerler, Value, Value Education, Character Education, Turkish education, Religious values
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türkçe Ders Kitaplarındaki Okuma ve Serbest Okuma Metinlerinin Dini ve Ahlaki Değerler Açısından İncelenmesi isimli çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın birinci bölümünde problem durumu ve alt problemler tespit edilmiş, çalışmanın amacı ve önemi belirlenmiş, sınırlılıklar verilmiştir. İkinci bölümde“değer”konusu incelenmiştir. Bu çerçevede değerin tanımı, değerler eğitimin anlamı, önemi ve değerler eğitimi ile kazandırılmak istenen değerler araştırılmıştır. Değerlerin sınıflandırılması yapılmış ve değer çeşitleri ele alınmıştır. Karakter eğitiminde değerlerin rolü incelenerek, değerler eğitimi ile karakter eğitimine nasıl bir katkı yapılabileceği tartışılmıştır. Üçüncü bölümde Türkçe ders kitapları ele alınmış, ders kitaplarının önemi ve gerekliliği üzerinde incelemelerde bulunulmuştur. Türkçe ders kitaplarının önemli bölümünü oluşturan metinler ve bu metinlerde bulunması gereken özellikler belirtilmiştir. Daha sonra ise Türkçe ders kitaplarında yer alan metin türleri belirlenmiş, hangi kitapta hangi metin türünün kaç tane olduğu tablo halinde verilmiştir. Ayrıca aynı metin türlerinin özellikleri ve neleri içerdikleri de ayrıca ele alınmıştır. Çalışmamızın dördüncü bölümünde ise dini değerler konusu derinleştirilmiş ve bu dini değerlerin neler olduğu, neleri kapsadığı ve ders kitaplarında veya metinlerde nasıl ele alındığı konuları üzerinde durulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınlamışolduğu Türkçe ders kitaplarındaki metinler incelenmiş ve dini değerler tablosu oluşturularak, metinlerde yer alan dini değerler bu tabloya işlenmiştir. Belirlenen dini değerlerin Kuran'da geçen şekilleri üzerinden tanımları yapılmış ve bu değerlerin Türkçe ders kitaplarındaki metinlerde geçtikleri yerler verilmiştir. Çalışmamızın son kısmında ise sonuç bölümü yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The Analysis called Religious and Ethic Values in Readings in Turkish Schoolbooks consist of five parts. In the first part, the study identify the problem situation and reasons also we give the study an aim, importance and a delimitation. In the second part, the values are analyzed. Within this scope we study the definition, the meaning and importance of value education and the gains which are wanted to be reached. The values have been classified and the variety of values has been researched. It has been discussed how value education can effect character education, while analyzing the role of values in character education. The third part deals with the importance and necessity of Turkish schoolbooks. This study part indicates what the readings of the most important parts in the books should have included. Later, the text types of the schoolbooks are identified and a table has been tabularized in terms of what type of text is in which book and also how many types are included. Furthermore, the features and contents are discussed. In the fourth part of the study, it emphasizes in detail on the religious values in terms of what they are, what they include and how they are treat them in Turkish schoolbooks. The readings of the Turkish schoolbooks published from the Ministry of education have been analyzed and the religious values have been tabularized. The determinated religious values in reading texts of turkish Schoolbooks are utilized in the way they are figured in the Koran. In the last part of the study include the conclusion of the study.