Müziksel işitme eğitiminde kullanılan 'işbirlikli öğrenme yöntemi'nin öğrenci kaygı ve başarısına etkisi
The effect of cooperative learning method in ear training on students' anxiety and achievement
  1. Tez No: 326834
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KALYONCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müziksel işitme eğitimi, İşbirlikli öğrenme yöntemi, Ders başarısı, Durumluk kaygı, Müziksel işitme-okuma-yazma dersi kaygısı, Ear training, Cooperative learning method, Success in lesson, State anxiety, Ear training lesson anxiety
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Kaygı; müziksel işitme becerilerinin kazanımını, etkili biçimde kullanımını ve değerlendirme sürecini olumsuz yönde etkileyen önemli bir faktördür. Geleneksel öğretim yaklaşımlarının, işitme eğitiminde yaşanan kaygıyı azaltma konusundaki yeterliği üzerine yapılan tartışmalar, beraberinde yeni yaklaşımların izlenmesi gerektiğini de gündeme getirmiştir. Bu araştırmada da; bahsedilen yeni yaklaşımlardan birisi olan işbirlikli öğrenme yönteminin müziksel işitme eğitimi branşında öğrencilerin kaygı ve başarılarına etkisi araştırılmıştır. Çalışma, 2010-2011 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemi?nde Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan bir üniversitenin Müzik Öğretmenliği Lisans Programı?na kayıtlı ve Müziksel İşitme-Okuma-Yazma IV (MİOY-IV) dersini alan toplam 37 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler, üç dönemlik MİOY dersi başarı puanlarının ortalaması alınarak iki gruba ayrılmış, yansız atama yöntemiyle gruplardan birisi deney (ND=19), diğeri kontrol grubu (NK=18) olarak seçilmiştir. Sekiz haftalık uygulama süresince; M?OY-IV dersi, deney grubunda `işbirlikli öğrenme yöntemiyle desteklenerek, kontrol grubunda ise sunuş yoluyla öğretimi merkeze alan geleneksel yöntemle işlenmiştir. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deney deseni kullanılmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen Müziksel İşitme-Okuma-Yazma Dersi Kaygı Ölçeği, Müzik Teorisi Testi, Müziksel Yazma (Dikte) Testi ile Spielberger ve diğerleri (1970) tarafından geliştirilen Durumluk Kaygı Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Ayrıca, çalışma gruplarını tanımak için Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırmada SPSS-15 programı kullanılmış, verilerin analizi için `ilişkili örneklem t-testi ile `ilişkisiz örneklem t-testi uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre; işbirlikli öğrenme yöntemi, müzik teorisi ve müziksel yazma (dikte) başarısının artmasında etkili olmamıştır. Ayni şekilde sınava yönelik durumluk kaygı düzeyini de etkilemezken, MİOY dersine yönelik kaygının azalmasında anlamlı fark yaratacak şekilde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Anxiety is a significant educational factor which may effect the gaining of musical audince skills, their effective application, and the evaluation process negatively. The discussions on the traditional teaching approaches' competence regarding the reduction of the anxiety experienced in this field, brings forward the necessity of new approaches to be put into practice. In this study, one of these mentioned new approaches: the cooperative learning's influence on anxiety and success in ear training field is investigated. The study had been carried out with thirty seven students who, are registered to the Music Teacher Training Program of a university of West Blacksea Region, were taking Ear Training lesson IV (ET-IV) in the spring semester of 2010-2011 academic year. The students were grouped in two with reference to their three semester success points' averages; these two sets have appointed as experiment group (ND=19) and control group (NK=18) by using random assignment method. During the eight week study, in experiment group the ET-IV lesson had been practiced by supporting with the `cooperation learning method while ongoing intructional methods had been continued in control group. In the research, experimental model with `pre-test/post-test control groups design was used. The data had been collected by using Music Theory Test, Musical Writing (dictation) Test, Ear Training Lesson Anxiety Scale which are developed by the researchers and State Anxiety Scale which is developed by Spielberger et al (1970). In addition, to be get to know the work groups, Personal Information Form was used. The collected data throughout the research was analyzed with the SPSS-15 program. The data analysis was done according to `paired samples t-test and `independent t-test. According to the results of the study, the cooperative learning; has not been effective on the success increase in music theory and has not been effective on the success increase in musical writing (dictation). The cooperative learning has not affected state anxiety level but has been effective on the anxiety level in ear training lesson positively.