1929-1934 arası Türk romanında yapı ve tema
Structure and theme in Turkish novel between 1929-1934
- Tez No: 326854
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÖRENEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Roman, Yapı, Tema, Turkish Novel, Structure, Theme
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 628
Özet
1929 ve sonrasını kapsayan yıllar, Türk sosyal ve siyasal hayatında birçokyeniliğin yapıldığı dönemlerin başlangıcını oluşturur. Cumhuriyet'in ilânıyla birliktehayata geçirilen inkılâpların arasında sanat hayatını en çok etkileyen 'Harf İnkılâbı'olmuştur. Bu çalışmadaki amacımız, Harf İnkılabı'ndan sonra, yeniliklerin romana nekadar yansıdığını tespit etmektir. Ayrıca romanımızın bu yıllar arasındaki görünümünü,toplumsal ve siyasal meselelere yaklaşımlarını ve birikimini ortaya çıkarmaktır.Bu dönemde, daha önceki yıllara göre bir tema çeşitliliği dikkati çeker.İmparatorluktan Cumhuriyet'e geçişte yaşanan problemler üzerinde yoğunlaşantemaların yanında, Anadolu ve sorunları, eğitim, çağdaşlaşma gibi konularıkapsamaktadır. Köye yöneliş ve köy sorunlarını anlatan romanların ilk gerçekçiörnekleri de bu dönemde ortaya konulmuştur.Romanlarda öne çıkan bir diğer özellik, bireysel temaların azlığıdır. Gerçi aşkteması çevresinde şekillenen popüler romanlar bu devrede de bir hayli fazladır. Ancakromanlarda bu temalar da sosyal hayatın değişmesiyle ilintili olarak yansıtılmayaçalışılmıştır. Bu dönemin bir diğer özelliği de romana ilginin giderek artmasıdır.
Özet (Çeviri)
The years covering 1929 and afterwards constitutes the preliminary periodswhen numerous innovations in Turkish social and political life were carried out. Amongthe reforms put into practice with the declaration of the Republic, the reform whichaffected the artistic life most is the 'Alphabet Reform'. Our purpose in this study is todetermine to what extent the innovations, appeared after the 'Alphabet Reform', isreflected in the novel. Besides, it is also our purpose to reveal the image of our novelbetween those years, the approach of it towards social and political issues and itsrichness.In comparison with the previous years, a diversity of themes is remarkable inthis period. Besides the themes that focus on the problems appeared during thetransition from Emperorship to Republic, this study includes subjects such as Anatoliaand its problems, education, modernisation. The first real examples of the novels whichare about the tendency towards and the problems of village life are produced in thisperiod.Another prominent characteristic of the novel in this period is the lack ofindividual themes. In effect, the popular novels shaped around the theme of love arequite a lot in this period. However, these themes in the novels are tried to be reflected inrelation with the changing social life. Another feature of this period is the increasinginterest in the novel.