1980'den sonra Türkiye'de cari açık problemi ve sürdürülebilirliği
The problem of the current account deficit and sustainability in Turkey after 1980
- Tez No: 326891
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜBEYİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cari İşlem Açıkları, İhracat, İthalat, Sürdürülebilirlik, Ekonomik Kriz, Current Account Deficits, Import, Export, Sustainability, Economic Crisis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Türkiye ekonomisinde sıkça gündeme gelen ve tartışılan cari işlemler açığı, ekonominin en önemli konularından ve krizlerin temel nedenlerinden biridir. Cari işlemler hesabının açık vermesi sorunu gelişmekte olan ülkeler kadar bazı gelişmiş ülkelerin de önemli problemlerinden birisidir. Aslında bir ülkenin gelirinden fazla harcama yapmasından veya tasarrufundan fazla yatırım yapmasından kaynaklanan bu durumun varlığından çok sürdürülebilirliği tartışma konusudur.24 Ocak 1980 Kararları sonrasında Türk bankacılık sektörü hızlı bir değişim sürecine girmiştir. Özellikle Türkiye'de Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinde zayıf olan bankacılık sektörü büyük zarar görmüştür. 2008 yılında ortaya çıkan küresel finansal kriz tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de belirsizlikleri artırmış, talebin düşmesine ve üretimin gerilemesine neden olmuş, reel ve finansal kesimde olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.Bu çalışmanın amacı, 1980-2011 yılları arasında Türkiye'de cari açık sürdürülebilirliğini incelemek olacaktır. Uygulama kısmında ekonometrik model yardımıyla yapılan teknik analiz, çeşitli veri analizleri ile de desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Current account deficit, which frequently comes into questions and being discussed in Turkey?s economy, is one of the most important subjects and main reason of economic crisis. Current account deficit is one of the main problems for developed and also developing countries. Actually, it has been discussed if it is possible to sustain this situation as a result of spending more than incomes and making investments more than savings for a national economy.After the stabilization programmed of January 24, 1980 Turkish banking sector come into a rapid change process. In Turkey, especially weak banking sector has been significantly damaged by November 2000 and February 2001 financial crisis. The global crisis which occurred in 2008 raised the uncertainties in Turkey as in the world, caused decline in demand, and reduction in production, opened a road to advers effects in real and financial sectors.The aim of this study is to investigate the sustainability of the current account deficits in Turkey over the 1980-2011 period. The empirical analysis use not only the technical methods, but also supported with data analysis.