Özbekçe edebiyat terimleri sözlüğü
Glossary of Uzbek literary terms
  1. Tez No: 326896
  2. Yazar: TUĞBA BAYRAKDARLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET KORAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özbekçe Edebiyat Terimleri, Sözlük, Terminoloji, Uzbek Literary Terms, Glossary, Terminology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 384
Özet
Özbekçe edebiyat terimleri ile ilgili bugüne kadar herhangi bir sözlükçalışmasının yapılmaması, eserlerin Türkiye Türkçesine aktarımı esnasında terimsıkıntısının yaşanması ve kapsamlı bir Özbekçe edebiyat terimleri sözlüğü ihtiyacı bukonuyu seçmemizin ana nedeni olmuştur.Bu doğrultuda ilk olarak çeşitli sözlükler taranmış, alınan terimler TürkiyeTürkçesine aktarılmış ve ek Türkçe kaynaklardan genişletilmeler yapılmıştır.Toplamda 947 Özbekçe edebiyat terimi tespit edilmiştir. Bu terimlerin 407tanesi Rusça ve Rusça aracılığıyla Özbek Türkçesine geçmiş Latin kökenliterimlerdir. 310 tanesi Arapça ve Farsça, yaklaşık 89 tanesi Türkçe kökenlidir. Gerikalan 149?u ise karışık kökenli kalıplaşmış terimlerdir. Bu kalıplaşmada söz konusudillerin birlikte kullanıldığı görülmüştür.Tespit ettiğimiz tüm terimleri Özbek Kiril alfabe düzenine göre kategorizeederek, tanım ve örneklendirmeleri de geniş tutarak zengin bir sözlük oluşturmayagayret ettik.Çalışmamızın başta Türk Dili olmak üzere Özbek Türkçesi ve Edebiyatıalanlarında çalışma yapan tüm araştırmacılara faydalı bir kaynak olabileceğinidüşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The main reason why we chose this topic is that there is no glossary related tothe Uzbek literary terms so far, we experience difficulty of terms at the moment ofexpressing sense of works to the Turkey Turkish, and we need a comprehensiveUzbek literary terms glossary.In this context, a variety of glossaries have been sought at first, terms havebeen entered to Turkey Turkish, and expansion has been made from other Turkishsources.Total 947 Uzbek literary terms have been found. 407 of these terms areRussian and the Latin-sourced loanwords from Russian into Uzbek Turkish. 310 ofthem are of Arabic and Persian origin, and about 89 of them are of Turkish origin.The remaining 149 are mixed origin stereotyped terms. It appears that said languagesare commonly used in this stereotype.We categorize all terms we found according to the Uzbek Cyrillic alphabetorder, we keep definition and examples comprehensively, and we strive to create richglossary.We think that our study is useful source to all researchers who make study inthe fields of mainly Turkish Language, and Uzbek Turkish and Literature.