Anthony Giddens'ın politik felsefesi
The political philosophy of Anthony Giddens
- Tez No: 326904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDİRİS DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Felsefe, Politika, Devlet, Ulus, Birey, İdeoloji, Philosophy, Politics, State, Nation, İdeology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu metin, temel olarak politik felsefe odaklı bir çalışmadır. Çalışmanın eksen kişisi İngiliz sosyal bilimcisi, daha özel olarak sosyologu Anthony Giddens?tır. Giddens 1938 yılında İngiltere?de doğan ve bu çalışmanın yapıldığı zaman itibarıyla da yazmaya; üretmeye; alanında ortaya yeni verimler koymaya devam eden bir akademisyendir. Giddens?ın başlıca temel ilgisi, yukarıda da değinildiğince sosyoloji olmakla beraber, yazarın inter-disipliner bir bakış açısına sahip olması dolayısıyla, toplum-odaklı sosyolojiden, piyasa/pazar-odaklı iktisat alanına ve devlet/iktidar odaklı siyaset bilimi (politik bilim) alanına da girdiği görülmektedir. Başka bir söyleyişle Giddens, diğer alanlardan yalıtlanmış bir sosyolojiden çok, öncelikle öteki sosyal bilim dalları olmak üzere, insani-toplumsal bilginin hemen her alanına açılan bir güzergâhta üretmektedir. Bu nedenle yazarın politik felsefesi üzerinde de durmak anlamlı olacaktır. Nitekim bu çalışma da, giriş cümlesinde de belirtildiğince onun politik felsefesini temel eksen olarak almaktadır. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yazarın biyografisi, eserleri ve genel düşünce yapısı gibi konulara yer verilmekte, ardından kavramsal ve tarihsel belirlemelere geçilmektedir. İkinci bölüm de Giddens?ın devlet tasavvuru ele alınmaktadır. Devlet-eksenli bu çözümlemede devlet yanı sıra iktidar, güç, egemenlik, refah gibi devletle yakından alakalı temalara da yer verilmektedir. Üçüncü bölümde Giddens?ın politik felsefesinde devlet dışında yer alan, başta modernlik, küreselleşme ve siyasal ideolojiler olmak üzere diğer politik felsefi belirlemeler yer almaktadır. Çalışma, bu üç bölümün ardından gelen sonuç bölümüyle sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This text is a study primarily focused on political philosophy. Axis of the study contact the British social scientist, more specifically sociologist Anthony Giddens. Giddens born in England in 1938 and as of this writing at the time of the study; produce, a scholar in the field of continuing to put the new efficiencies. The main fundamental interest in Giddens, sociology mentioned above, although the author's perspective as it is inter-disciplinary, community-oriented sociology, market / marketoriented economic area, and state / power-oriented political science (political science) in the field reveals that. In other words, Giddens, a sociology out many other areas, primarily to other branches of social science, almost every field of human-social knowledge produces a pop-up route. For this reason, the author's stand on political philosophy makes sense. Indeed, in this study, the input sentence is the specified as his political philosophy is based on the axis. The study consists of three parts. In the first part the author's biography, works and including topics such as general thought is given, then the conceptual and historical determinations, is introduced. Giddens' idea of the second section discusses the state. State-axis, as well as the analysis of state power, power, sovereignty also contains the state and closely related themes. Giddens third chapter of the non-state political philosophy, particularly of modernity, globalization and other political philosophy, including political ideologies are determinations. The study of the three part of the section ends in the subsequent results.