Türkiye'de ekonomik krizlerde para politikası uygulamaları: 2001 krizi ve 2008 küresel krizi
Money policy implementation in Turkey during economical crisis periods: Crisis in year 2001 and global crisis in 2008
- Tez No: 326905
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Para Politikası Araçları, Ekonomik Kriz, İktisadiYaklaşımlar
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada; para politikalarının genel çerçevesi, taşıdığı önem, para politikasıstratejilerinin avantaj ve dezavantajları, parasal aktarım mekanizmaları, para politikasıaraçları ve amaçları incelenmiştir. Bununla birlikte, Türkiye?de tarihsel bir süreçiçerisinde tercih edilen para politikası amaçları, stratejileri ve bu amaç ve stratejilereulaşabilmek için kullanılan para politikası araçlarının gelişimi ve değişiminin nasıl veneden gerçekleştiği, Türkiye?de 1980 yılından beri uygulanan para politikalarının makroekonomik değişkenler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma dört bölümdenoluşmaktadır.Birinci bölümde ekonomik krizin tanımı ve kavramsal olarak incelenmesi, kriztürleri ve modelleri açıklanmıştır.İkinci bölümde para politikasının tanımı, amaç ve araçları, Türkiye'de yaşananekonomik krizlerde uygulanan para politikaları, iktisadi yaklaşımlar çerçevesinde analizedilmiştir.Üçüncü bölümde, Türkiye'de para politikasının gelişimi ve uygulanmasınadeğinilmiştir, 1980 öncesinden başlanarak 2001-2008 yılları arasında para politikasıuygulamaları rakamsal veriler çerçevesinde ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise 2001 krizi ve 2008 küresel krizi çerçevesinde Türkiye'deuygulanan para politikaları incelenmiştir.Çalışmanın amacı 2001-2008 krizleri çerçevesinde, Türkiye?de ekonomikkrizlerin neden sık tekrar ettiğini, hangi hatalara düşüldüğünün ve kriz sonralarındatoparlanmak için nasıl önlemler alındığını, alınan tedbirlerin neler olduğunu, krizinülkemiz üzerindeki yıkıcı etkilerini ve bir daha yaşanmaması için nasıl bir politikaizlemek gerektiğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In this study the main frame of monetary policies, the importance of them ,theadvantages and disadvantages of monetary strategies ,tools and aims of monetarypolicies was analyzed. Besides that; the goals and strategy of preferred monetarypolicies during a historical duration in Turkey ,the development and alteration of thestrategical tools to reach the goals and the motivation of this alteration process ,theeffects of implemented monetary policies since 1980 to the macro economical factorswas evaluated . The study consists of three chapters.The introduction and conceptual analysis of economical crisis ,types andmodelling of crisis was explained at the first chapter.At the second chapter ,the definition,aims and means of monetary policy wasanalyzed in the frame of the implemented monetary policies during economical crisesin Turkey and economical approaches.At the third chapter monetary policy implementations was discussed startingthe period before 1980 in comparison with the years 2001-2008 in the frame ofquantitative data.The goal of this study is to determine a policy to prevent from economicalcrises,in the frame of the 2001-2008 economical crisis ,by examining why the suchcrisis repeating frequently ,the faults made the precautions and preventions aftercrisis ,the harmful influences of the crisis to the in the country.Keywords : Global Economy, monetary policy instruments, economic crisis, economicapproaches.